Християни и мюсюлмани с обща декларация срещу тероризма

2

Насърчаване културата на срещата, на толерантността, диалога и мира, като се зачитат различните религиозни традиции: този апел отправят в съвместна декларация християнски и мюсюлмански религиозни лидери от САЩ и Иран. „Вярата в единния Бог обединява евреи, християни и мюсюлмани – се чете в документа публикуван от мисионерската агенция Азиянюз. Служението към Бог изисква да се работи за благото на всички негови творения и за благото на човечеството“.

Християни и мюсюлмани с общи инициативи в защита на живота

„Религиозните лидери трябва да дават морални ориентири и говорят ясно срещу несправедливостите и всичко насочено срещу човечеството“, се чете в декларацията. Подчертава се необходимостта от „общи усилия на християнството и исляма“ за зачитането на живота, достойнството и благосъстоянието на всички членове на човешкото семейство“.

Тероризмът и оръжията за унищожение са неморални

В документът религиозните лидери  подчертават и „общите усилия за мирното съжителство и взаимното уважение“, като определят „терористичните действия и оръжията за унищожение като неморални“ . Оттук и общия апел за „отказ от купуване и притежания на  оръжия“, особено на химическите, биологическите и ядрените. По същия начин те се обявяват срещу тероризма, особено ако е насочен към невини хора, и отхвърлят „недискриминираните санкции и други политики, които влияят и са източник на страдание за невинни граждани“.

Заедно срещу насилствените експулсирания

Американските и иранските религиозни водачи изразяват подкрепа за „законното право на самозащита“ на една държава, както и съответната употреба на сила за защита на собствения народ от насилията и за пълното възстановяване правата на всеки един гражданин“. Същевременно те осъждат „насилствените експулсирания на хора от собствената им земя“, като потвърждават „правото на завръщане“, подкрепено с помощта на международната общност предвид законите и резолюциите за зачитане правата на всички“.

Екстремистките идеологии оскверняват религията

Обезпокоени от „разпространяването на екстремистки идеологии, много често подхранвани от повърхностен и погрешен прочит на религиозни текстове, които отричат достойнството на всеки човек“, религиозните лидери на Сащ и Иран призовават своите религиозни общности „да се противопоставят на идеологиите, подкрепящи насилието“. „Насилственият екстремизъм и  тероризъм оскверняват автентичността на религиозно верую – се чете в документа. Отговорността за терористичните действия не трябва да се прехвърля на вярващите от една религия, нация, култура, раса или етническа група“.

Насърчаване на междурелигиозния диалог

„Борбата срещу фундаментализма изисква решителност и сътрудничеството на всички за изкореняване на причините“, заявяват религиозните лидери, като посочват сред тях „бедността, безработицата, несправедливостите и разпространяващата се култура на нетолерантността, превъзходството и безнаказаността“. Декларацията завършва с пожеланието  за „мирно съжителство основано на равноправието и справедливостта“. Религиозните лидери от САЩ и Иран поемат ангажимент за „подкрепа на диалога между религиите“ и призовават всички да работят за развитието на „културата на срещата, толерантността, диалога и зачитането на другите религиозни традиции“.

2 thoughts on “Християни и мюсюлмани с обща декларация срещу тероризма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.