Евангелие по Лука 5 глава

0

РИБИТЕ НЕ СА ГЛУПАВИ! „И видя две ладии спрени край езерото; а рибарите бяха излезли от тях и изпираха мрежите си.“ Лука 5:2 Виждал съм ги край морския бряг да правят точно това. Дори и за лаик като мен е ясно, че оплетените, окичени с водорасли и прокъсани мрежи, не биха могли да вършат работа!…

Евангелие по Лука 5 глава

Евангелие по Лука 5 глава

РИБИТЕ НЕ СА ГЛУПАВИ!

И видя две ладии спрени край езерото; а рибарите бяха излезли от тях и изпираха мрежите си.“ Лука 5:2

Виждал съм ги край морския бряг да правят точно това. Дори и за лаик като мен е ясно, че оплетените, окичени с водорасли и прокъсани мрежи, не биха могли да вършат работа! Рибите, колкото и глупави да ги смятаме, не влизат в мрежите, ако ги виждат. Тънките и здрави конци, от които се плетат рибарските мрежи, са невидими за тях, до като от дълга употреба и немарливост на рибарите, мрежите им станат видими от оплетените в тях водорасли, клони, листа, боклуци и някоя и друга мъртва риба.

РИБИТЕ НЕ СА ГЛУПАВИ!

За това рибарите, ако искат да ловят риби почистват, изпират, кърпят и изсушават мрежите си преди да отидат отново за риба.

Няма да бъде необходимо много да ви убеждавам, че същото се отнася и за „духовния риболов“.  Исус е повикал на рибаря Симон с призива, че ще го направи „ловец на човеци“ и между всички други основания, които е имал Учителя за да повика Симон в отбора на Апостолите, възможно най- основателната да е била грижата за мрежите. Знае ли човек!

Ние обаче трябва да знаем, че за да бъде успешен  „ловът на човеци“ трябва поддържаме чиста, закърпена и суха „мрежата си за благовестие“. Ако в посланието на благовестителя си личат всичките полепнали водорасли от плътските дела на човека като „нечистота, сладострастие, чародейство, вражди, разпри, ревнувания, ярости, партизанства, раздори, разцепления…“ и други подобни (Виж Гал.5:19-21); ако мрежата му е продрана от явни провали и пропуски; ако е натежала от огорчение така, че да не може да се хвърли над пасажите невярващи, кой мислите, че ще е виновен, ако рибите-човеци бягат от това благовестието?

ЕХО, ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА НАС…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.