Християни се събират в опожарена църква в Нигерия

0

След като е нападната от екстремисти през 2021 г. и 2022 г., християнска общност в щата Плато в Северна Централна Нигерия се събира отново на богослужение на Разпети петък тази година. Вярващите наброяват около 300 души, включително възрастни и деца…

Християни се събират в опожарена църква в Нигерия

Християни се събират в опожарена църква в Нигерия

Християни се събират в опожарена църква в Нигерия
След като е нападната от екстремисти през 2021 г. и 2022 г., християнска общност в щата Плато в Северна Централна Нигерия се събира отново на богослужение на Разпети петък тази година. Вярващите наброяват около 300 души, включително възрастни и деца. Както е видно на снимката по-горе повечето са насядали на пода, други на камъни. Малцината, които могат да си го позволят, седят на пластмасови столове, които са купили сами.

 

За щастие ислямистите не са посетили селото тази година. Все пак споменът от скорошната травма се усеща по време на службата. „Екстремистите изгориха нашата църква и много къщи, включително къщата на пастора“, казва църковен лидер пред служител на ICC след службата на Разпети петък.

 

Служител на ICC посети общността през 2021 г. и 2022 г. след атаките през Великден. При едното нападение сред убитите е пастор от племето фулани. Църквата му е разрушена, а добитъкът му е разпръснат. През 2021 г. бунтовниците изгарят над 500 къщи в селище с над 2000 християни, които са разселени в Джос Сити, на 35 км от селото, или в главния град Мианго. Когато бойците отново нападат селото през 2022 г., те унищожожават още къщи и реколта. „Загубихме всичко в общността и правителството отказа да помогне, защото сме християни“, казва лидерът на църквата пред представител на ICC.

 

Тази година богослужението се проведе в църква без покрив. „Понякога се събираме в дъжда“, казва пасторът на църквата. „Страдах от пневмония поради настинка.“ Пасторът се заразил с хепатит и не можал да плати болничните сметки, въпреки че приятелите и семейството му помогнали, казва той пред ICC.

 

„Все още съм подложен на медицинско лечение“, казва той, „но искам да проповядвам Евангелието на Христос.“ Пасторът насърчава своите събратя да прощават в името на Христос, който умря за техните грехове, цитирайки евангелието от Марк глава 15.

 

Населението на църквата е намаляло след атаката, а с тях и техните финансови вноски. Църквата има нужда от помощ за ремонт на покрива, възстановяване на къщата на пастора. На много жени, обясни тя, им е трудно да помогнат на църквата, защото средствата им за препитание са унищожени. 

 

Екстремисти са нападнали над 45 фермерски християнски общности в Плато през последните години. Техните атаки са унищожили много сгради, включително 13 църкви от окръг Мианго.Те често нападат села през нощта или устройват засада на християни през деня, докато фермерите пътуват към своите ферми или отиват на църква.

 

International Christian Concern

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.