Християни под принцел в Буркина Фасо, докато джихадът се разпространява

0

Християни под принцел в Буркина Фасо, докато джихадът се разпространява

Молете се за християните в Буркина Фасо, за които се смята, че са в списъка за нападение на джихадистите след неотдавна смъртоноснo нападение в северната част на страната, при което бяха убити най-малко 100 души.

Нашите сътрудници казват, че екстремистите са се насочват да нападнат места за поклонение и религиозни водачи.

Правителството на Буркина Фасо заяви, че въоръжените лица убили най-малко 100 души при най-смъртоносното си нападение в страната по-рано този месец. Би Би Си съобщава, че броят на жертвите в Солхан е още по-голям от 160. Последвала и атака срещу близкото село, при която бяха убити 14 души.

Насилието на джихадистите се увеличава в Сахел и групите, свързани с Ал Кайда и Ислямска държава, се налагат в региона. В северните части християните са основната прицел.

Нашите партньори казват, че джихадистите са се насочили към пастори и свещеници, принуждавайки ги да затворят църквите и да се събират тайно.

Докато повечето християни в Буркина Фасо живеят на юг, малцинството, което е на север, става обект на джихадистите от Мали.

„Сузана“, нашият партньор в „Гласът на мъчениците Полша“, казва: „Те искат да изгонят християните. Християните са в черния им списък. Джихадистите идват да търсят християни, за да ги отвлекат или убият.” В резултат на това мнозина са избягали, увеличавайки броя на бежанците.

Бойците също нападнаха училища, за да се опитат да премахнат западното влияние от тяхната култура. Те са изгорили много училища и са принудили 2000 да затворят, отказвайки право на образование на 300 000 ученици.

Слава на Бога, нашите партньори успяха да осигурят храна за някои жертви на агресията, както и хранителни и хигиенни необходимости за повече от 8000 разселени християни. Пробиват и кладенци за питейна вода.

Но децата все още имат нужда да бъдат образовани, което бойците са решени да спрат. Някои от тези деца са били премахнати от училищата си поради Ковид-19 и поради гоненията, които траят вече 3 години.

В резултат на това нашите партньори са платили училищни такси и училищни комплекти за повече от 400 деца на християни, разселени поради конфликтите.

* Молете се за всички засегнати от нарастващото насилие на джихадистите в Буркина Фасо.

* Молете се особено за църковните лидери, които са обект на нападателите.

* Благодарете на Бога, че партньорите на Релийз са успели да осигурят храна и провизии за разселените християни, както и образователни комплекти за деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.