Ходатайствена молитва за Туркменистан

0

Туркменистан има площ от 488 100 кв км. Населението е струпано главно в северните и южните зони на страната, които са напоявани, а по средата е пустинята Каракум. Само 1% от страната се напоява, 80%  е пустиня. Населението е 4 503 000. Столицат…

Ходатайствена молитва за Туркменистан

Ходатайствена молитва за Туркменистан

Ходатайствена молитва за Туркменистан
Туркменистан има площ от 488 100 кв км. Населението е струпано главно в северните и южните зони на страната, които са напоявани, а по средата е пустинята Каракум. Само 1% от страната се напоява, 80%  е пустиня. Населението е 4 503 000. Столицата е  Ашхабад с население 490 000. Официалният език е туркменски. Грамотност: 98%. Религия: мюсюлмани 91,84%, християни 2,66%, атеисти 5,47%. Мисионери в Турция около 400 (1 на: 167 500 население).

 

Молитвени нужди:

 

1. Президентът е издигнал собствената си личност в култ, което е същото както Сталин и мюсюлманските халифи през средните векове. Той е построил дворци и паметници в своя чест из цялата страна, докато неговите сънародници тънат в мизерия. Той нарича себе си "цар на царете". Молете се за промяна в сърцето му, както стана с Навуходоносор, (Дан. 4:28-37), или за смяна на правителството, са такова което почита конституцията, човешките права и религиозната свобода.

 

2. Етническите туркменски християни са няколко, но за 10 години са се увеличили от 1-2 до вероятно 500-600. Повечето християни в Туркменистан са руснаци, украинци и арменци и от тях евангелските вярващи са няколко стотин. Те имат здраво единство помежду си и силна вяра, получени вследствие на гонението на църквата. Църквата продължава да расте въпреки лошото отношение към християните, техния живот, домове и работа. Молете се тези вярващи да стоят твърди във вярата си и да печелят други за Христос.

 

3. Враждебността срещу всякакви евангелски християнски дейности или дори само присъствие се е увеличила от 1997 г. Почти всички чуждестранни християни са били изгонени. Няколко туркменски пастори са били заточени, бити, сурово глобени и хвърлени в затвора. Било им е забранено да се срещат на събрания. Молете се за омекотяване на отношението на властите, за смелост на християните в страната да стоят твърди и за християните в чужбина да се молят и да изобличават тези действия.

 

4. Има международна мрежа от християни, които са загрижени за евангелизирането на тези земя. Молете се Туркменистан да се отвори за споделянето на Благата вест.

 

5. Свидетелство по други начини:

* Туркменският Нов Завет е бил публикуван през 1994 и продължава работата по превеждане на Стария Завет. Молете се за внасянето на Библията, разпространяването и за влияние на Библията върху читателите. На туркменски език има преведени няколко християнски книги.

* Християнските радио програми са започнали през 2001 г. Молете се за всички, които са включени в продукцията и излъчването на тези радиопрограми.

* Филмът "Исус" на видео и аудио касети е преведен на туркменски и спорадично се показва и по националната телевизия. Молете се за дълъг ефект от филма върху, тези които са го гледали и за разпространение на видеокасетата от семейство на семейство.

 

6. Диаспората. Туркменският народ живее и в много от съседните страни: Ирак – 1 300 000, Иран – 1 000 000, Афганистан – 521 000, Узбекистан – 156 000, Сирия – 150 000, Пакистан 100 000, Русия – 40 000 и Таджикистан – 19 000. Почти всички тези общности остават неевангелизирани.

 

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.