Герой рискува живота си в помощ на преследвани християни

0

Николай е наследник на брат Андрю, който е един от основателите на християнската организация Open Doors. Тя се грижи да снабдява преследваните християни по света с Библии и духовна литература, както и да информира за гонението на вярващите.

&nbs…

Герой рискува живота си в помощ на преследвани християни
Николай е наследник на брат Андрю, който е един от основателите на християнската организация Open Doors. Тя се грижи да снабдява преследваните християни по света с Библии и духовна литература, както и да информира за гонението на вярващите.

 

Николай разбира колко опасно е да се разкрие истината за злоупотребите срещу християните в редица страни по света. Въпреки това той остава твърд в своята отдаденост на каузата, продукт на собствената му вяра в Господа.

 

„Трябва да запомните, че се живее два пъти“, обяснява Николай. „Ние живеем сега и след това ни чака цяла вечност с Исус Христос. Така че обичам да правя най-доброто тук и сега. Когато Бог ми дава възможност да помагам на преследвани християни, дори когато са включени лични рискове, си струва. И като погледна назад, след 37 години работа с преследвани християни, Бог е, който ме защитава.”

 

„Бях арестуван няколко пъти – имам смъртна присъда от една държава – но все още съм тук и се наслаждавам на всеки ден, в който мога да служа на преследваната църква“, добавя той.

 

Работата е също толкова опасна днес, колкото, когато Николай започва преди повече от 30 години.

 

Всъщност от 2010 г. насам преследването на християни постоянно се увеличава всяка година. Налице са два тревожни фактора: Расте броят на страните, враждебно настроени към вярващите, и тежестта на преследването в тези страни.

 

„Това е негативно развитие, когато мислите за свободата на религията“, казва Николай, преди бързо да добави: „Но в същото време Бог изгражда Своето Царство насред тази ситуация.“

 

Северна Корея отново е на върха на Световния списък за наблюдение за 2023 г., след като беше изместена за кратко от Афганистан миналата година. Следващите две страни са Сомалия под номер 2 и Йемен под номер 3.

 

Освен това, преследването срещу християни значително се засилва в Субсахарска Африка, според временния изпълнителен директор на Open Doors USA Лиза Пиърс, която казва, че в региона се разгръща „огромна хуманитарна катастрофа“. „Вълна от религиозно мотивирано насилие, подхранвана в Нигерия, (7) обхвана целия регион, насочвайки се към християнското население с тревожна скорост в страни като Буркина Фасо (23), Камерун (45), Мали (17) и Нигер (28).“

 

Въпреки тази мрачна прогноза – и най-добрите усилия на враговете на Христос – световната църква процъфтява.

 

„Посред много преследвания, Бог изгражда Своята църква“, повтаря Николай. „По принцип в много страни, в много области, където християнството почти не е присъствало в миналото … все още имаше бели петна на картата, все още имаше държави, в които нямаше национална църква. Всяка една страна на земята вече има национална църква и това ми дава голяма смелост и ме радва.”

 

Източник: Faith Wire

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.