Десетки убити християни и опожарени домове в Нигерия

0

Повече от 20 души са били убити, когато няколко християнски общности са били подложени на тежка огнестрелна атака в област Южна Кадуна в Нигерия в неделя вечерта.

 

Членовете на общността тъкмо били приключили църковното си богослужение…

Десетки убити християни и опожарени домове в Нигерия

Десетки убити християни и опожарени домове в Нигерия

Десетки убити християни и опожарени домове в Нигерия
Повече от 20 души са били убити, когато няколко християнски общности са били подложени на тежка огнестрелна атака в област Южна Кадуна в Нигерия в неделя вечерта.

 

Членовете на общността тъкмо били приключили църковното си богослужение, когато пристигнали въоръжени бунтовници, които били тежко въоръжени, съобщава очевидец.

 

„Християнският регион Агбан Кагоро е подложен на тежки огнестрелни атаки със спорадични изстрели, опожарени къщи в селата Адан, Марараба и Цондже“, казва един оделял свидетел пред християнската организация International Christian Concern (ICC). 

 

„Двадесет и пет души са убити и над 100 къщи изгорени.“ Той допълня, че нападението е извършено в периода от 19 до 22 часа, без да има никаква намеса от страна на нигерийската армия. Общият брой на жертвите все още не се съобщава.

 

Областният ръководител Джошуа Кокая е потвърдил, че повече от 20 души са убити и много къщи са изгорени до основи.

 

„Сега се крием, църквата и къщите ни са изгорени. Тази вечер ще спим навън“, казва друг очевидец пред ICC, добавяйки, че точният брой на жертвите тепърва ще се определя.

 

Южна Кадуна, подобно на много райони в Средния пояс на Нигерия, е изправена пред непрестанни атаки от страна на бунтовници, най-вече представители на бойците фулани, Боко Харам и нейното разклонение, Западноафриканска провинция на Ислямска държава (ISWAP).

 

„Молим ви, молете се за Кагоро още сега“, казва оцелял очевидец пред ICC. „Терористите са влезли в Кагоро близо до семинарията, убивайки хора и изгаряйки къщите. Войниците са избягали, защото оръжията на нападателите са били по-добри от техните. Ние сме много загрижени за Кагоро, който е център на християнството в Южна Кадуна.

 

Единадесет души са изпратени в болница заради огнестрелни рани. Един от тях е починал малко след приемането, а друг, който е в критично състояние, е насочен към болницата за обучение в университета Джос за специални грижи, казват свидетели.

 

Една от ранените жертви, със затруднено дишане и треперещ глас, описва как се измъква на косъм преди да бъде убит: „Жена ми излезе от къщата и се върна вътре, за да каже, че ще си тръгне, за да остане да пренощува другаде, защото започнахме да чуваме изстрели. Когато излязох, видях жени да тичат. Попитах какво се случва и те изкрещяха: „Бунтовници влязоха в селото.“ Тогава две от бягащите жени казаха, че трябва да ги придружа до кръстовището, водещо към Мараба, и го направих. След като преминаха кръстовището, чух изстрели. Бягах, дадох всичко от себе си, но се изтощих и паднах в канавката.” Джеймс е ударен от куршуми и оцелява, след като е получил кръвопреливане.

 

Нигерия печели титлата за страна, в която християните са най-лошо преследвани. Тя е „Преследвач на годината“ за 2021 г. Поради нападенията на жестоки терористични групи и безразличието от страна на правителството десетки хиляди са убити, а милиони са разселени и се скитат без дом.

 

„Християнските общности в Средния пояс на Нигерия на практика са претърпели 20-годишен геноцид“, казва президентът на ICC Джеф Кинг. В Нигерия военните, полицията и разузнавателните агенции са контролирани от мюсюлмани. Това, съчетано с 20-годишна липса на отговор от тези агенции, естествено би трябвало да доведе до по-задълбочени въпроси от страна на световната общност. Казано по-просто, времето за евтини приказки и банални думи свърши. Светът се събужда и започва да се пита: „Нигерийското правителство съпричастно ли е в тези атаки?“

 

Времето ще покаже.

 

Източник: Open Doors

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.