Книга Неемия

0

За мен книга Неемия се оказа истинска скъпоценност от духовни уроци за въздигане на паднали духовни стени, а името на този древен мъж Неемия, което означава „Утехата е от Господа“, ми стана ясен знак и потвърждение, че единствено Бог е отговор и решение за нашите тревожни и изпълнени с безпокойство дни. При завръщането на пленниците…

Книга Неемия

Книга Неемия

За мен книга Неемия се оказа истинска скъпоценност от духовни уроци за въздигане на паднали духовни стени, а името на този древен мъж Неемия, което означава „Утехата е от Господа“, ми стана ясен знак и потвърждение, че единствено Бог е отговор и решение за нашите тревожни и изпълнени с безпокойство дни.

При завръщането на пленниците от Вавилон е имало най-малко двама души с името Неемия. Единият е бил от водачите на първите завърнали се пленници (виж Ездра 2:2), а вторият, се е завърнал 90 години по-късно и е възстановил стените на Ерусалим (виж таблицата по-долу).

Докато чета и препрочитам тази Библейска книга, сърцето ми се изпълва с емоции и спомени от преживяни градежи, разрушения и опити за възстановяване, които не са били малко в моя вече не кратък житейски път. Ето и първите три урока, даже четири, които научавам от прочита на книга Неемия.

Първо! Възстановяването на съборените физически или духовни защитни стени и възстановяването на духовната защита за нас като личности, семейства и църкви, е по-тежка и по-трудна работа, отколкото когато се съграждат за пръв път нови стени и устои.

Обикновено, когато за първи път се градят устоите на семейството, на църквата или на държавата цари възторг, подем и вдъхновение. Усилията, които в началото се полагат за изграждането им е като песен, но когато изградените устои, защита и доверие бъдат сринати, независимо по каква причина, възстановяването им е с много болка, труд и тъга.

Така е било с възстановяването на Ерусалимските стени след вавилонския плен, така става и когато ние се опитваме да възстановим нарушените връзки, потъпканото уважение и прахосаното доверие в семейството, в църквата или държавата.

Второ! По-лесно и с по-малко усилия може да се поддържат здрави крепостните стените на градът, отколкото след като е било допуснато да бъдат разрушени, да бъдат възстановени.
Същото важи и за нас! По-лесно и по-приятно е да изграждаме, а след това да пазим и да поддържаме добри взаимоотношения, доверие и приятелство с близки и далечни, отколкото след като ги загубим, да ги се опитваме да ги възстановим.

Трето! Самият процес на възстановяване, който в сравнение с разрушаването е само за миг е дълъг, несигурен и изпълнен с много обрати процес, който отнема десетилетия. Хронологията на възстановяването на Ерусалим след вавилонският плен е отнело повече от 90 години.
Указа на цар Кир за възстановяването на храма в Ерусалим е излязал през 538 г. преди Христос.
Храма е бил напълно възстановен за 23 години, през 515 пр. Хр.
Неемия започва възстановяване градските защитни стени 70 години по-късно, 445 пр. Хр.

Четвърто! Много важния урок, който научих от книга Неемия е, че колкото и труден и дълъг да е процесът за възстановяване, както за физическите храм и стени на Ерусалим, така и за нашата духовна защита, единство и доверие в семейството, в църквата или в страната, трябва да го изпълним, защото това е единственият полезен ход, който можем да направим преди да изчезнем завинаги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.