Псалом 45

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема на псалома

“За първия певец.” Този, който беше известен с великолепното изпълнение на псалми, получи задачата да из…

Псалом 45

Псалом 45

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема на псалома

“За първия певец.” Този, който беше известен с великолепното изпълнение на псалми, получи задачата да изпълнява и това изключително произведение. Незначителните песни не се нуждаят от изключителни музиканти, но такъв възхитителен псалом беше поверен на най-изкусния певец заедно с най-хармоничните гласове в съпровод с прекрасна музика. “Песен на Кореевия хор.” Не беше по силите само на един човек да прослави Бога по най-добрия начин – нужна му беше помощта на избрани хористи, които имаха голямата привилегия да участват в хвалебното служение в Господния дом. Това бяха Кореевите синове, което вече обяснихме в предговора към коментара на Псалом 41. Към казаното може само да се добави, че тези хора бяха левити, които, редувайки се, служеха в храма. Никой не трябва да си присвоява правото да изпълнява еднолично всички служения в Господния дом; всеки вярващ трябва да има възможност да участва в богослужението и не бива да бъде лишаван от тази голяма чест. “По мелодията на аламот” (СВТ), или “Песен за женски хор” (БЛБ’2001). Изглежда тази песен е трябвало да се пее от много високи сопранови гласове. Ако израелските девици танцуваха и пееха в прослава на Давид, когато той порази филистимеца, то колко по-уместно е това, когато става дума за победите на Господ Бог. Така и ние трябва да възхваляваме Господа с чисти сърца и целомъдрени души, изпълнени със страх Божи, възпявайки Го с радостни песни и красиви мелодии. Възможно е думата “аламот” да означава пронизително звучащ музикален инструмент. B Първо Летописи 15:20 четем, че Захария, Елиав и Ванея трябваше да славят Бога “с псалтири по аламот” (БЛБ’2001), или “на псалтири, с тънък глас” (СИ, 1982). Не бива да сме небрежни при прославянето на Бога, но напротив – нашите песни трябва да са разнообразни, да звучат в различни тоналности и различни гласове, така че по подобаващ начин да изразяват изпълващата душите ни радост. Въпреки че не винаги разбираме със сигурност правилното значение на старите музикални термини, те все пак са полезни, защото ни показват, че трябва сме внимателни относно свещените песнопения.

Тази песен ни учи, че Божият народ е благословен и защитен при всякакви обстоятелства. За да запомним псалома по-лесно, можем да го наречем “Песен на святата увереност”, или, като знаем, че е бил особено любим на големия реформатор Мартин Лутер, можем да го наречем “Псалом на Лутер”.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.