ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЙ, глава 17:24-27

0

„А когато дойдоха в Капернаум, събирачите на двете драхми за храма се приближиха при Петър и казаха: Вашият Учител не плаща ли двете драхми? Той рече: Плаща. И когато влезе вкъщи, Исус го изпревари, та му каза: Какво мислиш, Симоне? Земните царе от кои събират данък или налог? От синовете си ли, или от чуждите?…

ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЙ, глава 17:24-27

ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЙ, глава 17:24-27

А когато дойдоха в Капернаум, събирачите на двете драхми за храма се приближиха при Петър и казаха: Вашият Учител не плаща ли двете драхми? Той рече: Плаща. И когато влезе вкъщи, Исус го изпревари, та му каза: Какво мислиш, Симоне? Земните царе от кои събират данък или налог? От синовете си ли, или от чуждите? А когато каза: От чуждите, Исус му рече: Като е така, синовете им са свободни. Но за да не ги съблазним, иди на езерото, хвърли въдица и измъкни рибата, която първо се закачи, и като разтвориш устата ѝ, ще намериш един статир; вземи го и дай им го за Мене и за тебе.“  Мат.17:24-27

Цитирания текст, съдържа в себе си най-малко три големи теми за размишление, всяка от тях е достатъчна да запълни деня ни.
Първата:Как Синът Божий е приет в храмът, Домът на Отца Му – свои ли бяха тези, които го стопанисваха или чужди?“.
Втората:“…за да не ги съблазним“  – какво е съблазън и има ли почва у нас?
Третата е “Парите…“  – тази тема си избрах за днешните ни размишления.
Това е единственият описан случай, при който Исус е имал някакво, при това не директно, съприкосновение с парите. Петър плаща таксата за храма, с монета от устата на уловена риба и така Христос изпълнява задължението си, без дори да се е докоснал до парите…

Толкова ли са опасни парите, че Исус не е искал да се докосва до тях?

Безспорно парите са човешко или по-скоро дяволско изобретение, което и когато ги имаш, и когато ги нямаш, все ще те водят към проблеми и изкушения.

Някои казват, че парите са най-силните слуги на Мамон – един от седемте демона на Ваал. Любовта към парите – сребролюбието е пристрастяване подобно на наркотичното и е робство на алчността и лакомията.
Соломон казва: „Сребролюбието отнема живота на завладените от него.“ (Пр.1:19), а апостол Павел предупреждава: „… сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби“ (1Тим.6:10)

Опасността от пристрастяване към парите е истинска и сериозна!

Йосиф е бил продаден от братята си за двадесет сребърника, Христос за тридесет, но вас няма да ви попитам дали някой и за колко е предал доверието ви. Няма да питам защото не искам да ви отварям стари рани, но ще ви напомня, че първия грях в Църквата – този на Ананий и Сапфира – също е бил свързан с парите и съм сигурен, че и последният също ще бъде свързан с пари! Нека също да си припомним, че и контролът, който антихрист ще окаже по време на Голямата скръб, също ще бъде свързан с парите – антихрист ще контролира тези, които купуват и продават.

Страхотно! – ще каже някой – Какво може да направим? Не може всички да станем робинзоновци и да ядем само онова, което сами сме  произвели! Какво да правим?

Ето какво:
Не преследвайте парите – те така или иначе ще преследват вас и приемете, че съветът на Апостол Павел към Тимотей е отправен лично към вас:
Но ти, човече Божий, бягай от тези неща; и следвай правдата, благочестието, вярата, любовта, търпението, кротостта. Подвизавай се в добрата битка за вярата; дръж се за вечния живот, за който си бил призван, като си направил добрата изповед пред мнозина свидетели.1Тим. 6:11,12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.