Благочестива скръб

0

Вярвам, че ние можем да преценим истинското си духовно състояние с оглед на това, колко се безпокоим за най-незначителния ни грях пред нашия Господ.

 

Някои християни скърбят единствено поради това, което те считат за "големи грехо…

Благочестива скръб

Благочестива скръб

Благочестива скръб
Вярвам, че ние можем да преценим истинското си духовно състояние с оглед на това, колко се безпокоим за най-незначителния ни грях пред нашия Господ.

 

Някои християни скърбят единствено поради това, което те считат за "големи грехове" – прелюбодейство, наркомания, пиянство, ругаене. Но истинският духовен човек знае, че никой грях не е малък в Божиите очи. И затова той скърби всеки път, когато клюкарства, когато говори мръсни шеги или е имал продължително време нечиста мисъл. Той знае, че тези неща идват от сърцето му, от центъра на неговото същество.

 

Вие може да не се подчинявате на Бога в подобни "малки неща", като изивинявате себе си и забравяте за тях. Но ако правите така, вие никога няма да израснете в Христос. Вашата праведност се измерва с нежеланието ви да приемете това, което наскърбява вашия благословен Спасител.

 

Неотдавна казах на жена си нещо, което никак не би харесало на Христос. Думите ми към нея бяха напълно незаслужени, и аз веднага бях изобличен. Знаех, че бях несправедлив към нея, и разбира се, я помолих за прошка. После я прегърнах и ѝ казах, че я обичам.

 

Но умът все още беше измъчван. Аз си мислих, "Как е възможно да съм способен на нещо, толкова неугодно за Исус? В края на краищата, никога не съм бил по-близо до Господа. Никога не съм се молил повече, отколкото през последната година. Сигурно съм абсолютен нечестивец, за да излезе такова несмислено нещо от сърцето ми."

 

В този момент, врагът започна да ми нашепва, "Тази малка неволна грешка не беше нещо важно. Тя бе толкова незначителна." Но Светият Дух веднага се надигна в сърцето ми, за да опровергае гласа на дявола. Той ме увери, "Дейвид, фактът, че скърбиш поради този грах доказва, че Аз работя в теб. Колкото повече тъжиш дори за най-малките престъпления срещу любовта Ми, толкова по-близо си до победата."

 

Бог изпрати Светия Си Дух във нас, за да води война срещу нашата плът и нейните желания и страсти. Така че, ако вие не сте обезпокоени, когато се проваляте, – ако сте способни да се отърсите от всеки грях без никакво чувство на вина, мъка или съжаление – тогава Светият Дух не е във вас за да воюва.

 

“Сега се радвам, не заради наскърбяването ви, а заради това, че наскърбяването ви доведе до покаяние; понеже вие бяхте наскърбени по Бога” (2 Коринтяни 7:9)

 

Ако си осъден дори и от най-малкото прегрешение, значи си близо до победата. Той печели битката в сърцето ти като произвежда благочестива скръб, която води до покаяние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.