Евангелие по Лука 1 глава

0

„Понеже мнозина се заеха да съставят разказ за напълно известните ни събития, както ни ги предадоха онези, които от самото начало бяха очевидци и проповедници на словото, затова и аз намерих за добре, след като грижливо проучих всичко отначало, поред да ти го напиша, достопочтени Теофиле,  за да си уверен в истинността на онова, което…

Евангелие по Лука 1 глава

Евангелие по Лука 1 глава

Понеже мнозина се заеха да съставят разказ за напълно известните ни събития, както ни ги предадоха онези, които от самото начало бяха очевидци и проповедници на словото, затова и аз намерих за добре, след като грижливо проучих всичко отначало, поред да ти го напиша, достопочтени Теофилеза да си уверен в истинността на онова, което си изучавал. Лука 1:1-4

По всеобщо мнение, автора на това евангелие е лекаря Лука, който е бил сподвижник на Апостол Павел. Не зная дали заради общуването с апостола или заради педантичната си професия на лекар, или заради и двете, но Лука да е придобил невероятна жар и посветеност към благовестието. Той е написал цяло евангелие, а след това и история на Първоапостолската църква – Деяния на апостолите – само заради един Боголюб! Името Теофил може да се преведе като Обичащ Бог или Боголюб! Някой може да каже, че това е сборен образ на всички, които са се интересували от вярата в Христос, но аз си мисля, че все пак е имало и една реална личност – достопочтеният Теофил.
И вижте! Само за да отговори на интересът на един човек, Лука си е направил трудът да издири всички достоверни и налични източници, да проучи събитията до най-голяма подробност, да ги систематизира, запише и накрая да ги предостави като завършен трудът  на Боголюб!
Някой може пак да възрази, ама то Святия Дух му е помагал…
Да така е, но Лука е положил посвещение и труд, а Святия Дух е прокарал през Лука посланието, без да се измени, за да бъдат написани две книги, за утвърждаването на един човек.

Смятате ли, че си е заслужавал трудът?

Докато днес всички ние се питаме, какво е минимално допустимото усилие, с което можем да служим на Господа, Лука се е раздавал докрай! Събирал е информация, писал е и е положил целият този труд само заради Боголюб! Лука не е бил сигурен, че някой друг ще чете писанието му. Дори не е бил сигурен, че самият Теофил ще го прочете, но като посветен на Бога мъж, той е направил всичко това, за да направи благовестието достъпно за един човек, който е обичал Бога и е бил почтен!

Който не е готов да направи нещо за един, няма да бъде готов да го направи и за всички останали! Заради положеният труд само за един, днес ние всички сме благословени да четем „Благата вест по Лука“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.