Един убит и трима ранени арменски християни в Шуша

0

Международната християнска организация (International Christian Concern) съобщава, че на 8 ноември 2021 г. азербайджанските войски  са открили стрелба срещу група арменски комунални работници, ремонтирали водопроводи близо до град Шуша, който б…

Един убит и трима ранени арменски християни в Шуша

Един убит и трима ранени арменски християни в Шуша

Един убит и трима ранени арменски християни в Шуша
Международната християнска организация (International Christian Concern) съобщава, че на 8 ноември 2021 г. азербайджанските войски  са открили стрелба срещу група арменски комунални работници, ремонтирали водопроводи близо до град Шуша, който беше завладян по време на турско-азерската война миналата година срещу Нагорни Карабах (на арменски: Арцах). Инцидентът се случи в същия ден, когато президентът на Азербайджан Илхам Алиев беше в Шуша заедно с турския министър на отбраната Хулуси Акар, за да отбележи годишнината от прекратяването на огъня и инвазията.

 

Стрелбата се случва близо до пътя Лачин-Степанакерт, единствената транзитна зона, свързваща арменската християнска общност в Карабах с външния свят. Пътят беше временно затворен след инцидента. По-голямата част от земята на Нагорни Карабах бе загубена по време на войната и сега жителите са обкръжени от турско-азербайджанските сили. Това е вторият убит арменски гражданин след миналогодишното прекратяване на огъня, като първият беше убит пред руските миротворци през октомври миналата година.

 

„Този инцидент е още едно доказателство за антиарменското, геноцидното и фашисткото поведение на азербайджанската страна спрямо арменския народ, за което сме заявявали многократно след подписването на тристранното изявление“, каза Гегам Степанян, омбудсман по правата на човека в Арцах. .

 

„Днес, около 15:00 часа, близо до град Шуша, азербайджанската страна стреля по арменски цивилни, работещи по водопроводи в района. Един цивилен е убит, трима са ранени”, каза местният журналист Ануш Гавалян. „Ето как президентът на Азербайджан Алиев внася мир в региона – като убива цивилни в Нагорни Карабах. Няма хора, няма конфликт."

 

Говорейки за неотдавнашната ескалация на турско-азерската агресия спрямо арменските християни в Арцах, жител на Степанакерт просто сподели: „Това е ад… не знаем какво ще се случи“.

 

Загиналият е на 22 години. Ранените цивилни са на 43, 41 и 31 години.

 

Инцидентът се случва само дни, след като Комисията за международна религиозна свобода на Съединените щати публикува информационни списък, повтарящ препоръките си за обозначенията на Държавния департамент CPC и SWL. И Турция, и Азербайджан получиха препоръки в специалния списък за наблюдение заради поведение на агресия (SWL).

 

Клеър Евънс, регионален мениджър на ICC за Близкия изток, каза: „Ескалацията на насилието спрямо арменските цивилни, живеещи в Нагорни Карабах, е много тревожна. Тези инциденти са допълнително доказателство за това как Азербайджан е в съюз с Турция, така че и двете страни са окуражени и овластени да извършват геноцидни зверства спрямо арменските християни. Те възнамеряват да сплашат онези, които остават да живеят в Карабах, като ги задушават с принудителна изолация от външния свят. Турция и Азербайджан ясно дадоха да се разбере в реториката си, че действията им се разглеждат като продължение на геноцида срещу християните от 1915 г. Прекратяването на огъня може да е било установено преди година, но инвазията продължава и до днес."

 

Източник: Persecution ORG

Photo: Emerging Europe

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.