Числа, глава 22

ТАКТИКИТЕ НА САТАНА „А Валак пак изпрати първенци, по-много и по-видни от онези. И казаха: Така казва Валак, Сепфоровият син: Моля ти се, нищо да не те спре да дойдеш при мене; защото ще те издигна на голяма почит и ще сторя всичко, което би ми рекъл; ела моля, прокълни ми тия люде. А Валаам…

Числа, глава 22

Числа, глава 22

ТАКТИКИТЕ НА САТАНА

А Валак пак изпрати първенци, по-много и по-видни от онези. И казаха: Така казва Валак, Сепфоровият син: Моля ти се, нищо да не те спре да дойдеш при мене; защото ще те издигна на голяма почит и ще сторя всичко, което би ми рекъл; ела моля, прокълни ми тия люде. А Валаам отговори на Валаковите слуги: Ако би ми дал Валак и къщата си, пълна със сребро и злато, аз не мога да престъпя думата на Господа, моя Бог, да направя по-малко или повече.“ Числа 22:15-18


Тази тактиката на сатана е известна от хилядолетия…
Там където не може да ни противостои с груба сила, врагът на душите ни се стреми да ни победи с духовни атаки, подкупи и измами.

Моавския цар Валак е разбирал, че не може да устои на Божия народ със сила, за това хитро е решил да наеме езическият оракул Валаам, за да ги покълне.

За учудване на всички на нас, а и за самия Валаам, оракулът е получил (може би за пръв път в живота си) истинско божествено откровение и една строгата заповед от самия Бог, да не отиде след пратениците на моавския цар, нито да прокълне Божия народ, защото този народ е благословен!

Трябва да знаем, че нашия противник сатана, не се отказва лесно от намеренията си, дори когато срещне отказ…

След първия отказ на Валаам да последва пратениците, цар Валак е изпратил втора по-знатна делегация от първата, с по-големи подаръци и още по-велики обещания за награди и почести.

Предложенията на сатана към всички хора и към нас следват същия модел. Противникът ни знае, че всеки си има цена, на която ще се замисли дали да приеме предложенията му.

За Валаам това се случило след втория опит да го подкупят, за вас, вие ще кажете кога.

Валаам въпреки, че е знаел Божията твърда воля, да не последва пратениците на Валак, е приел да се възползва от Божието разрешение да отиде след тях.

БОЖИЯТА СЪВЪРШЕНА ВОЛЯ И БОЖИЯТА ДОПУСТИМА ВОЛЯ

Като непросветен езичник, Валаам не е разбирал разликата между Божията съвършена воля и Божията допустима воля. Ние обаче, като библейски ученици, трябва да правим разликата между двете, за да не изпаднем в ситуацията на Валаам и да станем по-глупави от магарето му.

Божията съвършена воля и Божия съвършен план и намерение е да се спасят всички човеци и да се възстанови и запази непокътнато цялото Негово творение. Този план включва това, което е нужно да направи всеки човек, след като осъзнае своите грехове за да се примири с Бог. Човек трябва да се покае за греховете си, да се кръсти, да приеме Святия Дух и да остане до край в съвършената Божия воля за неговия живот.

Бог обаче не налага на сила Своята воля, а след като я е изявил на човеците, ги оставя те сами да решат, да я изпълнят или не. И това е Божията допустима воля. Бог допуска не само човек да вземе своето решение, но и да си го изпълни!

В съвършената Си воля, Бог е казал на Валаам да не последва пратениците на Валак, нито да прокълне израилтяните, но в допустима Си воля, Бог е оставил Валаам да тръгне след пратениците на Валак, така както и нас няма на сила да застави, да изпълняваме волята Му, ако не желаем. Решението си е наше, но едно такова това решение директно ще ни противопостави на Божията съвършена воля и ще ни доведе до негативни последици. Въпроса е дали ще се подведем на примамливите предложения на противника или ще останем в Божията съвършена воля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.