Борисов: В храмовете – само тези, за които вярата е по-важна от здравето

0
Борисов: В храмовете – само тези, за които вярата е по-важна от здравето

Борисов: В храмовете – само тези, за които вярата е по-важна от здравето

„Не могат да кажат отците: Не идвайте в църквата; значи да си хвърлят расото. Ние можем като щаб и правителство да кажем: само крайно нуждаещите се, само тези, които имат истинска нужда и тя е по-силна от страха да се разболеят от коронавирус.

Поредният брифинг призовава „само крайно нуждаещите се“ да посетят църква на празника Възкресение. Дали под „крайно нуждаещите се“ има предвид:
А) Библейските новородени християни
Б) Небиблейските неновородени християни
В) Религиозната общност „козунак-боядисано яйчице“
Г) Нерелигиозната общност „козунак-боядисано яйчице“
Д) Средностатистическият православен християнин, целуващ „чудотворни икони“
Е) Средностатистическият православен християнин, нецелуващ „чудотворни инони“

Това заяви на брифинг премиера Бойко Борисов, който се срещна със Светия Синод заради мерките около Цветница и Великден.В крайна сметка храмовете ще останат отворени за разлика от решеното, например, в Гърция и Сърбия.На репортерски въпрос защо мерките по отношение на църкви и манастири остават само с пожелателен характер, ловешкият владика Гавриил реагира с пламенна защита на министър-председател: „Знаете ли вярващите в Гърция, например, как величаят г-н Борисов и ни казват – благодарете на Бога и се молете за него, че Господ ви е дал такъв ръководител, дето не направи такъв ръководител, който не направи това, което направиха при нас!“.Църквата има нещо, без което християнин не може – това е Светата литургия, тя не става в парка, подчерта митрополитът.

Варненският владика каза  имам 30-40 човека, които ако не дойдат в църквата, по-добре да ги убием. Има хиляди, които отиват заради традицията, тях ще ги призова да не отиват заяви Борисов.По думите му църквите ще светят, ще се извършват литургии и камбаните ще бият, но на всички ще се раздават маски безплатно, ще се използва дезинфектант и МВР и църковните служители ще следят да има дистанция между миряните.  Правителството, синодът и народът трябва да са много, много дисциплинирани хем да можем да си почетем вярата, хем да си търсим упование в Господа

Господ помага, но в кошара не вкарва, казват старите хора отбеляза премиерът. Той посочи, че БНТ ще предава на живо литургиите в храмовете и така гражданите ще могат да посрещнат празниците и у дома.Така храмовете остават отворени, но ;само за тези, за които нуждата им да отидат е по-голяма от страха им от коронавируса за да не убием духа в тези хора, това е изключително важно за нацията. Ще си понеса упреците и наказанието, ако не сме били прави с владиците и патриарха, подчерта Борисов.Самият той заяви, че няма да ходи на църква на Великден – за да даде пример и за да не излага други хора на риск.

https://www.youtube.com/watch?v=IZv4TBickDI

Без авиополет за Благодатния огън, Синодът дарява средствата

Премиерът проведе среща с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити в Синодалната палата

Тази година няма да се лети, за да се вземе Благодатния огън от Йерусалим. Въпреки че премиерът Бойко Борисов е предоставил правителствения самолет за извършване на такъв полет, Светият синод се отказва от тази възможност, а средствата, предвидени за това, ще бъдат дарени за борба със инфекцията в епидемията.

Това обяви като решение на Светия синов ловчанския митрополит Гавриил. Друго решение, взето днес, е на празника Вход Господен църквата да не раздава върба и цветя. Това също се добавя към мерките, които Светия синод вземи в помощ към борбата в кризисната ситуация в страната срещу разпространението на коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.