Блокаж на християнски уебсайтове в Китай

0

Християнските уебсайтове в Китай бяха спрени, тъй като новите разпоредби за цифрово съдържание влизат в сила.

 

Мерките, които изискват от интернет потребителите да публикуват религиозно съдържание, само със специално разрешение, бяха в…

Блокаж на християнски уебсайтове в Китай

Блокаж на християнски уебсайтове в Китай

Блокаж на християнски уебсайтове в Китай
Християнските уебсайтове в Китай бяха спрени, тъй като новите разпоредби за цифрово съдържание влизат в сила.

 

Мерките, които изискват от интернет потребителите да публикуват религиозно съдържание, само със специално разрешение, бяха въведени през март в опит да се регулира всяко религиозно съдържание, публикувано онлайн. Християнската благотворителна организация Open Doors пояснява, че този ход "затяга контрола върху китайските църкви и християнските медии".

 

Лицензът е достъпен само за одобрени от държавата религиозни институции като Патриотично движение на трите църкви и Китайска католическа патриотична асоциация.

 

От Open Doors коментират: „Целта е допълнително да се ограничи обхватът на публичното споделяне на вярата и да се принудят всички религии да се съгласуват с китайския социализъм“.

 

Според местни източници на Open Doors новите правила вече имат пагубен ефект.

 

След повече от 20 години онлайн, християнският уебсайт „Jona Home“ беше принуден да затвори на 12 април. Някои акаунти в WeChat – приложение номер едно в Китай – и приложенията за Библията вече са блокирани – в момента дори и само споменаването на думата „Евангелие“ (fuyin) може да бъде пагубно.

 

Държавните служители също се обучават да прилагат наредбите. В цял Китай са създадени онлайн сесии за обучение за завършили религия и други с подобен опит. Разбира се, че те ще имат необходимия опит, за да разбират и проверяват религиозното съдържание от името на Китайската комунистическа партия (ККП).

 

Тези, които не спазват новите правила, получават предупреждение. Християнски уебсайт, който предлага новини и богослужения, беше блокиран за 10 дни, тъй като на собствениците беше казано да приведат съдържанието в съответствие с новите разпоредби.

 

Предупреждението към собствениците на уебсайта гласи: „..никоя организация или физическо лице не трябва да проповядва своите религии, да провежда религиозно обучение, да публикува или повторно публикува проповеди или проповядване на Писанието, да провежда религиозни дейности или предава на живо или да публикува текстове, снимки или записани видеоклипове на религиозни ритуали, включително служби, поклонение, кадене, монашеско помазание, песни от Библията, литургия или кръщение в Интернет."

 

Д-р Дейвид Ландръм, директор на Open Doors UK и Ирландия, казва: „Нарастващите нива на контрол върху интернет в комбинация с повишеното физическо наблюдение означава, че Китай е на път да наложи драконовски мерки.

 

„Всички технологични възможности са налице, както и политическата воля за това. За християните интернет стана по-малко достъпен, отколкото за обикновения гражданин, тъй като християните се възприемат като проводник на западните влияния. „Отмяната“ на християнството в Китай изглежда е истинската цел за ККП."

 

В момента Китай е номер 17 в Световния списък за наблюдение на Open Doors за страни, където е най-трудно да се живее като християнин.

 

Източник: Premier Christian News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.