В Турция са атакувани и християнски храмове

4

В Турция са атакувани и християнски храмове: Два знакови за християнското малцинство в Турция християнски храма са били нападнати на 16 юли вечерта, по време на манифестациите в подкрепа на правителството. Единият е църквата „Санта Мария“ в Трабзон, където на 5 февруари 2006 г. беше убит католическия свещеник дон Андреа Санторо. Другият е протестантската църква в град Малатия, където на 18 април 2007 г. бяха убити трима евангелски християни – един германец и двама покръстили се от исляма.

Новината за нападението срещу църквите беше съобщена от християнския канал Sat-7 и след това повторена и от „Свят и Мисия“, италианското списание и сайт на Папския институт за външните мисии, посветено на мисионерството. Според информацията в сайта, прозорците на църквата в Малатия са били счупени от хвърлени по тях камъни. Докато в Трабзон десетина души се опитали да разбият вратата на църквата, без да успеят да влязат, тъй като мюсюлманите наблизо подали сигнал. И в двата случая са нанесени само леки щети на сградите, които за щастие са били празни по време на случилото се.

Това предупреждение не може да не притеснява малките християнски общности. Точно на 16 юли всички религиозни лидери в страната (мюсюлмани, християни от гръцки православен обред, от арменски, халдейски и асирийски обред и евреи) направиха съвместна декларация срещу насилието, в която посочват, че „терорът и насилието, където и да се извършват и откъдето и да произлизат, никога не могат да бъдат защитавани и считани за законни. Убийството дори само на един човек е все едно убийство на цялото човечество и това категорично не може да бъде прието от вярващите“.

В Турция християните са 0,15% от цялото население (80 милиона), или 130 хиляди вярващи. В по-голямата си част са православни (80 хиляди арменци, 10 хиляди антиохийци и 3 хиляди гърци), плюс 10 хиляди сирийци. Католиците са близо 30 хиляди, от които 20 хиляди с латински обред, останалите халдейци и сиро-католици, а протестантите са едва няколко хиляди.

4 thoughts on “В Турция са атакувани и християнски храмове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.