АЗЕРБАЙДЖАН – Безизходно положение за презвитер

0

На презвитер Хамид от северен Азербайджан за пореден път му беше забранено да провежда църковни събирания.Наскоро е бил уведомен, че църквата му е незаконна, защото не е регистрирана, въпреки факта, че той се опитва да я регистрира вече 20 години. При последното посегателство над религиозната свобода на църквата полицията нахлу в дома на Хамид по време на молитвено събиране и задържа за няколко часа всички присъстващи, включително и децата. След нахлуването в дома на презвитер Хамид в Алиабад, местност Закатала в края на ноември, той беше един от 26-те възрастни, задържани за разпит. През декември при 15-минутно заседание в съда той и още един член на църквата бяха обвинени в провеждане на незаконно събрание, а също така бяха осъдени и глобени.

Властите казват, че ако събиранията продължат, ще последва нова глоба. Църквата е подала жалба към властта в Баку. Миналата година беше обявена за “година на толерантността” от президента Илхам Алиев. Църквата в Алиабад от години е подложена на тормоз и дискриминация от страна на местните власти. Преди този случай Хамид е бил арестуван, а църквата нападана неколкократно. През 2013 г. на него и на друг църковен водач, Заур Балайев, им беше наложена голяма глоба за провеждане на църковни събирания.

  • Молете се Бог да дава мъдрост на Хамид и неговата църква при това гонение.
  • Благодарете на Бог за твърдата решителност и вярност в служението на презвитери като Хамид и Заур. Молете се събранията им да растат във вяра и Бог да прибавя още души към числото им (Деяния 16:5).
  • Молете се правителството в Азербайджан да даде по-голяма свобода на вероизповеданията, в съответствие с конституцията на страната.

Новини: Молете се Бог да подкрепи тримата подсъдими мъже в Судан, на които са им повдигнати сериозни обвинения, сред които шпионаж. Суданските граждани презвитер Хасан Абдурахим, Абдулмонем Абдумаула и чехът Петр Яшек очакваха решението на съда да излезе при разглеждането на делото в понеделник, но то беше отложено за неделя. Молете се те да бъдат оправдани и освободени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.