Археолози откриват доказателства за земетресение, споменато в Библията

0

Археолозите в Израел твърдят, че са разкрили физически доказателства в Ерусалим за земетресение, споменато в библейските книги на Амос и Захария. То се случва  след разделенято на Царството на Северно и Южно, след царуването на Давид и Соломон….

Археолози откриват доказателства за земетресение, споменато в Библията
Археолозите в Израел твърдят, че са разкрили физически доказателства в Ерусалим за земетресение, споменато в библейските книги на Амос и Захария. То се случва  след разделенято на Царството на Северно и Южно, след царуването на Давид и Соломон.

Захария 14:5, разглеждан от мнозина като препратка към второто пришествие на Христос, казва: "Ще избягате, както побягнахте от земетресението в дните на Юдовия цар Озия".

Амос 1:1 споменава земетресението и казва, че Амос видял видение за Израил "две години преди земетресението, когато Юда и Йеровоам, син на Йоас беше цар на Израил". Озия се считаше за "добър" и благочестив цар на южното царство на Юда, докато Йеровоам беше лош цар, който отвеждаше народа далеч от Бога.

Тази седмица, органът за антики на Израел заяви, че е разкрил археологически доказателства за земетресението, което  се случва в Израел преди около 2800 години. Въпреки че археолозите преди това са открили доказателства за земетресението на други места в Израел, това е първият път, когато те намират доказателства за него в самия Ерусалим.

 

Последните разкопки в града на Давид и по-точно в Националния парк, разкриват "слой на унищожение, поради което стените на сградата са се срутили,". Намерени са счупени съдове, купи, лампи, съдове за готвене и делви.

 

Джо Узиел и Ортал Калаф, директори на разкопките, смятат, че земетресението "вероятно е едно от най-силните и най-разрушителните земетресения в древни времена," съобщава Israel Antiquities Authorities.

 

Бедствието не е забравено дори и след толкова години.

 

Източник: Israel Antiquities Authorities

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.