Молитвен призив за християните в Нигерия

Молитвен призив за християните в Нигерия

04.11.2018 1 By Evangelsko.info

Мюсюлмани са нападнали пазар в щата Кадуна, северната част на Нигерия и са убили десетки християни, като изгорили поредната църковна сграда, съобщава Morning Star News.  

По сведения на очевидци, всичко започнало с фалшив сигнал от страна на мюсюлманин, който започнал да крещи на пазара, викайки : „Крадец! Крадец!“ с цел да всее паника. Малко след това група мюсюлмани започнали да викат силно „Аллах е велик!“, след което започнали да нападат домове на християни и да ги убиват. Опожарени са няколко магазина и къщи, които принадлежат на християни. Очевидно атаката е била организирана предварително.

П-р Джеймс Мур от евангелската църква „Да спечелим всички хора“, е споделил следното пред репортер на Morning Star News: „Чухме силни викове ‘Крадец, крадец!’, след което хората започнаха да бягат, настана хаос и след минути младежи мюсюлмани вече влизаха в къщите ни и ги палеха. Опожариха и църквата ни.“

Пастир Мур, който е регионален секретар на Евангелския алианс на Нигерия, казва, че са убити поне 55 християни. Полицията е съобщила, че телата на някои от загиналите, са обгорени до неузнаваемост. Пастир Мур призовава за молитва, но и споделя, че ситуацията е неприемлива и правителството не трябва да разрешава на мюсюлманите да се държат така, сякаш те са единствените жители на Нигерия.

Напомняме, че в Нигерия живеят много етнически групи, като мюсюлманите и християните са почти наравно в процентно отношение. В северните райони на страната, обаче, преобладават мюсюлманите, които са успели да наложат законите на шариата, а това неимоверно усложнява живота на християните, чийто живот е постоянно в опасност.