Гръцките християни с позиция относно еднополовите бракове и сурогатното майчинство

0

Гърция легализира еднополовите партньорства през 2015 г., но сега средиземноморската страна ще даде на еднополовите двойките брачен статут, което ще им позволи да осиновяват деца.

 

Това е решението на премиера Кириакос Мицотакис, чиито…

Гръцките християни с позиция относно еднополовите бракове и сурогатното майчинство
Гърция легализира еднополовите партньорства през 2015 г., но сега средиземноморската страна ще даде на еднополовите двойките брачен статут, което ще им позволи да осиновяват деца.

 

Това е решението на премиера Кириакос Мицотакис, чиито планове се очаква да успеят с подкрепата на радикалната лява опозиционна партия Сириза. Нейният лидер Стефанос Каселакис се надява скоро да им бъде разрешено да имат деца чрез сурогатна майка.

 

Проектозаконът в настоящия му вид все още не позволява сурогатното майчинство, спорна практика, забранена в много европейски страни, тъй като се възприема като начин за експлоатация на жените. Но новият закон, наложен от правителството, ще позволи на ЛГБТК двойки да осиновяват деца.

 

Гръцката православна църква изрази най-силно протест срещу правното предефиниране на брака. Освен това, скорошно официално проучване установи, че повече гърци са против еднополовите бракове (50%), отколкото ги подкрепят (48%).

 

Малцинството от евангелски християни също се противопоставя на това, което някои от неговите пастори виждат като „унищожаване на уникалността и ключовата дефиниция на брака“.

 

Това смята Фотис Ромеос, председател на Гръцкия евангелски алианс. Законът „най-вероятно ще бъде гласуван от нашия парламент с подкрепата на най-конфликтните политически партии, претендиращи за уж хуманитарни причини за равенство“, каза той пред Evangelical Focus.

 

В дебатите премиерът изтъкна, че други страни от ЕС вече имат такива закони. Западните страни оказват натиск върху Гърция да приложи възглед, който „определено е извън нашата етична система“, казва той

Сред религиозните групи в Гърция не само православната църква се противопоставя на плановете на правителството. Римокатолиците и свободните евангелски християни също са съгласни, че най-доброто за децата е да имат баща и майка.

 

„Ние вярваме, че Библията определя брака като физическа връзка изключително между мъж и жена (Битие 1:27 и 2:24) и децата се нуждаят от двамата си родители, за да растат в балансиран семеен живот“, казва Фотис Ромеос.

 

„Разбира се, ние вярваме и уважаваме свободата, която хората имат да избират какъвто начин на живот желаят, включително сексуалната си ориентация. Ние обаче твърдо вярваме, че нашият Бог ще съди всички нас за нашия избор. Ние приемаме факта, че има много способни хетеросексуални двойки без деца, които биха могли да предложат топъл дом на деца, които се нуждаят от осиновяване.

 

Грешката, продължава той, би била „да се унищожи институцията, която е основана толкова ясно в закона на природата и на практика поддържа човешката раса от началото на сътворението“, смята пастор Ромеос.

 

За нови начини на взаимоотношения трябва да се използват нови понятия, заключава председателят на Гръцкия евангелски алианс, без „да се докосва концепцията за брака, който осигурява сегашното благополучие и нашето бъдеще.“

 

Евангелски фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.