Багер срина евангелска църква

Багер срина евангелска църква

31.05.2013 19 By Evangelsko.info

church088

в. ВЯРА: Багер срина до основи църквата в кв. „Кремиковци”, 500 души излизат на протест, искат оставката на депутата Ахмед Башев

Вестникът публикува информация според която евангелска църква е заплашена със събаряне защото не гласува в определената политическа посока

Над 500 жители на кв. „Кремиковци” от гърменското село Марчево изпаднаха в истински шок, когато багер, изпратен за втори път през последните дни от бившия кмет на община Гърмен и настоящ депутат Ахмед Башев, срина до основи кварталната им църква. Църквата в ромския квартал „Кремиковци” бе съборена от Ахмед Башев не защото е незаконна, а в знак на отмъщение, че ромите не са го подкрепили на изборите на 12 май, че не са приели да си изтъргуват гласовете за по 20 лева и за това, че са гласували свободно и по съвест, обясняваха един през друг ромите. Така в първия си работен ден като депутат от 42-рото народно събрание Ахмед Башев разгневи и разплака цял ромски квартал в с. Марчево, община Гърмен, и напомни за себе си от София, като рано сутринта вчера им изпрати багер и полиция и срина до основи църквата им.

Както писа „Вяра,” ромите в гърменския квартал „Кремиковци” са евангелисти, а църквата им представлява метална конструкция, дарена на християнската общност от Асоциация „Интегро.” Дойдоха тази сутрин техници и полицаи с багер и буквално сринаха пред очите ни църквата, която е напълно законна и повече от 400 роми я посещаваме от 7 години насам. Опитахме се да попречим с телата си, но на реакцията ни бе отвърнато с гонения, а багеристът, който знаем, че се казва Христо от с. Балдево, си позволи да ни гони с щангата и да бие хора от квартала. Хората се опитаха да попречат да се извърши грозното и безбожно посегателство на християнския ни храм, но не успяха.

Църквата ни е законна и Ахмед Башев няма основание да я събаря. Всички тези негови действия са с цел отмъщение, защото кварталът ни не го подкрепи и не гласува за него на 12 май. „Християнството е в опасност“, заяви пасторът – отговорник за църквата в кв. „Кремиковци”, Иван Айдаров. Той коментира още, че по време на предизборната кампания Башев им заявил директно, че ако не получи техните гласове, не само църквата, но и къщите им ще събори. Ромите заявиха, че Башев им обещал да им даде по 20 лева за глас, но те категорично отказали да се продадат. „Ние сме християни, той мюсюлмани ли иска да ни прави, като ни заплаши, че ще ни построи джамия и че в региона повечето храмове ще са джамии, а не църкви. Аз може да съм циганин, но съм се родил християнин, такива са родителите ми, такива са и децата ми, християни сме всички в този квартал и ще браним, ако трябва и с кръв, вярата си“ заяви 32-годишният Мартин Йорданов. Ако беше джамия, нямаше да я събаря, иска всички да ни прави мюсюлмани, ние джамия не искаме в квартала си. Сега след като ни събори църквата, ние трябва ли да съборим къщата на този самозабравил се безбожник, как можа да посегне на християнски храм, кой събаря храмове???

От общината тайно ни предупредиха, че имало и заповед да ни съборят и къщите, и то само защото не сме гласували за Ахмед Башев. Какъв народен представител ще е този човек, с какви очи ще дойде в квартала ни, с какви очи ще се изправи и пред неговия Алах, след като си изцапа ръцете и душата с такова безбожно действие. Иначе ни обещаваше „Вие гласувайте за мен, пък ще видите как ще ви се отблагодаря, ще ви построя истинска църква, ще ви докарам вода в къщите, ще ви асфалтирам улиците в квартала, ще ви помагам къщите да си достроите”. И като не гласувахме за него, ето как си отмъсти, крещяха ромите от „Кремиковци”. Те припомниха, че 14 години на всички избори обещанията на Башев са били едни и същи и от тях почти нищо не е изпълнил, въпреки че са гласували всички за него. Това беше наказателен вот към Башев от нас, ромите, защото не изпълни много от обещанията си и защото избирателно лансираше наши съкварталци не за друго, а за да ни противопостави.

Днес в 9 часа пред община Гърмен ромите от кв. „Кремиковци” излизат на протест срещу своеволията на Ахмед Башев, за когото те твърдят, че проявява дискриминация към тях и посегателство към християнството. Както „Вяра” писа, ромите от кв. „Кремиковци” осуетиха първия опит за събарянето на църквата. Тогава Ахмед Башев коментира, че е предприел събарянето на базата на внесено писмо от представителката на Асоциация „Интегро” Диана Карагьозова за премахване на металната конструкция, за да се построи на същото място църква от тухли и бетон. Дни по-късно обаче Карагьозова се обадила на Башев, че оттегля молбата за премахването на металната конструкция, защото отлага строителството на храма за по-късен етап, тъй като й се наложило да замине за Германия. Двамата се разбрали до нейното завръщане вярващите от „Кремиковци” да продължат да ползват за църква металната конструкция. Вместо да се съобрази с искането на Карагьозова и да обяви молбата й за нищожна, Башев се възползвал от документа и съборил църквата на ромите, обясниха живеещите в гърменския квартал „Кремиковци”.

church077

“Утре излизаме всички да протестираме, очакваме да ни подкрепят и християните от Гърмен и региона, защото както е тръгнало, ако днес събориха нашата църква, утре Башев може да събори и други църкви в общината ни. Християнството е заплашено и този акт на Ахмед Башев говори красноречиво за това, заяви Иван Айдаров, който коментира, че се надява и на подкрепата на Комитета по вероизповеданията и на неправителствени организации.

2013: От ДПС бутат с багер евангелска църква

2012: Ахмед Башев – Цар Киро на Родопите

2011: Ахмед Башев обвинен за фалшива диплома

2010: Ахмед Башев гласувал за религиозно спокойствие

10 Януари 2010: Ахмед Башев търси 500 бона да спаси църква (в.СтандартПоне 500 000 лева са необходими, за да се ремонтира рушащата се църква “Свети Георги” в село Гърмен. Кметът на общината Ахмед Башев преди три месеца е изпратил писма до премиера Бойко Борисов и до Националния институт за паметници на културата. “Засега нямам отговор, а храмът е уникален и е национален паметник на културата. Специалисти изчислиха, че трябват около половин милион лева”, заяви общинският управник. Той уточни, че кметството няма как да задели толкова много пари. Затова е потърсил помощта на държавата. Заради свличане на земни пластове църквата пропада и има реална опасност да се срути, ако не бъде спешно укрепена. “Нищо друго не ни остава, освен да чакаме. В храма нищо не бива да се пипа и да се ремонтира без да имаме официално разрешение от националния институт за паметниците на културата”, категоричен е Ахмед Башев. Храмът представлява трикорабна псевдобазилика с камбанария, като аркадата на централния кораб е декориран със стенописни изображения (медальони).