Защо толкова бащи изоставят децата си?

0

Децата без баща са изложени на висок риск да станат престъпници. Но много деца са израснали с един родител. В много случаи бащата изоставя семейството си. Какви са причините за това? 

 

През лятото Франция влезе в заглавията на вес…

Защо толкова бащи изоставят децата си?

Защо толкова бащи изоставят децата си?

Защо толкова бащи изоставят децата си?
Децата без баща са изложени на висок риск да станат престъпници. Но много деца са израснали с един родител. В много случаи бащата изоставя семейството си. Какви са причините за това? 

 

През лятото Франция влезе в заглавията на вестниците по целия свят, тъй като в цялата страна избухнаха бурни демонстрации, след като тийнейджър беше застрелян от полицията. Магазините бяха ограбвани и имаше много вандалски прояви. Забележително е, че много от извършителите са израснали в семейства без баща. През 2020 г. изследване показа, че всяко четвърто френско дете живее в семейство с един родител.

 

Защо има все повече семейства с един родител, от майка, вместо от самотен баща? Причините са много, показва ново проучване.

 

Джипето е един от френските бащи, които никога не е виждал децата си и не плаща издръжка. Историята му е тъжна. Когато е на 33 години и започва да живее с партньорката си, той има проблем с алкохола. Това ги кара да не искат деца. Когато им се ражда бебе, а Джипето не иска бебето, връзката се разпада. След това той потъва в черна дупка. Заради жесток инцидент с бившия му тъст той е осъден на затвор. Когато е освободен, той попада в капана на наркотична зависимост.

 

И никога повече не вижда сина си. Никога не е потърсил правата си да вижда сина си, не плаща и издръжка. Опитва се да бъда баща, но се проваля. Страда много, но сега се надява Бог да му помогне да открие себе си.

 

Някои от отсъстващите бащи са в затвора. Статистиката на Министерството на правосъдието от септември миналата година показва, че 44 на сто от 71 227 лишени от свобода мъже заявяват, че имат дете. Това означава, че има най-малко 31 000 бащи в затвора. Друга статистика на Children of Prisoners Europe сочи, че почти 79 000 деца, са израснали, докато бащите им са в затвора. Много от тези бащи никога не са се научили да бъдат бащи, тъй като са пропуснали първите стъпки на детето си, първия им учебен ден и дипломирането им.

 

Някои мъже не знаят как да бъдат добри бащи и това е проблем на няколко поколения, обяснява авторът на проучването. Много бащи не умеят да общуват с децата си, защото никога не са се научили от собствените си бащи. Изследванията показват, че мъже, които никога не са виждали собствените си бащи, много по-често отсъстват и от собствените си семейства.

 

44-годишният Даниел почти не е виждал баща си. Единствените спомени, които има за баща си е, че последният винаги е бил ядосан и гневен, така че е развил хипертония. Семейството на Даниел също има сериозни проблеми. Той е разведен, но никога повече не вижда голямата си дъщеря, след като в училището на трите му деца постъпва оплакване за домашно насилие. Според неговата идея за семейство „майката трябва да е нежна, а бащата да има авторитет“.

 

Даниел смята, че ако е имал възможност да получи добро образование, това щяло да промени много неща: поведението и авторитета му. Междувременно голямата му дъщеря расте без баща си.

 

Във Франция традиционната  представа е, че бащите са отговорни основно за авторитета в семейството си. Веднага след смъртта на тийнейджъра Нахел Мерзук, загинал при демонстрации, политическите лидери призоваха за „връщане на властта“ в семействата, пише вестник  „La Croix.

 

Парадоксално е, че мъжете придават значение на своя авторитет, а в резултат на това, все повече деца растат без баща. Много от тях се опитват да демонстрират авторитета си чрез домашно насилие.

 

Често обаче те не смятат поведението си за насилие. Те обвиняват съдиите, че са провалили  делото им, ако бъдат осъдени за домашно насилие. Седрик, например, признава, че е дърпал косата на дъщеря си. Той обаче си намира добро оправдание: „Беше по време на раздялата. Майката на дъщерите ми беше подала жалба. Но наистина ли едно дърпане за косата е насилие? Той го нарича „насилие на кротките“.

 

Някои бащи живеят на улицата. Те не са загубили семейството си заради домашно насилие, но са станали жертви на обстоятелства, които са усложнили живота им.

 

Стефан има три дъщери; всички те вече са пълнолетни. Той обаче ги вижда само от време на време: когато здравето му го позволява и когато негов приятел му даде апартамента си назаем. Защото е бездомен и се опитва да скрие този факт от децата си.

 

49-годишният мъж живее с дъщеря си и съпругата си до преди осем години, когато жена му се самоубива. Стефан споделя пред La Croix, че не е успял да преодолее загубата и да плаща дълговете си. Отчаян, той позволил на съдията да остави дъщерите му в приемно семейство. Днес вижда дъщерите си много рядко.

 

Според фондация „Абе-Пиер“, която защитава интересите на бездомните хора, тази година във Франция има около 330 000 бездомни. Предишно проучване заключава, че всеки трети от тези хора е баща.

 

Много бащи научават какво представлява концепцията за бащинство едва след като се разведат, посочва La Croix. Много мъже не са ангажирани с живота на децата си, докато не се разведат с жените си. Тогава възниква въпросът кой трябва да се грижи за децата?

 

Но когато са в съда, много бащи не се възползват от правото да поискат попечителство над децата си. Много от тях изглежда вярват, че е по-добре децата да живеят с майките си. Само 12 на сто от разведените родители оставят децата си да живеят и при двамата.

 

„Много мъже полагат малко грижи за децата си, когато са семейни, и затова стават бащи едва в момента на раздялата“, казва социологът Беноа Хаше пред La Croix.

 

В същото време само някои бащи успяват да преодолеят тези трудности и да се научат как да се грижат за децата си.

 

CNE NEWS

Photo credit: Focis on the Family

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.