Запазете радостта си

0

Крег Хагин

Няма значение кой сте или какво сте постигнали в живота си, вие можете да изгубите радостта си, ако не внимавате. Може да допуснете проблеми, изпитания и битки да отнемат радостта ви. Може да допуснете грижите на този свят да ограбят радостта ви. Но в Яков ни се казва какво да правим, когато тези изпитания ни връхлетят, за да ограбят радостта ни.

Яков 1:2 „Считайте го за пълна радост, братя мои, когато падате в разни изпитания.“

Когато сте в средата на бурята, вие трябва да го считате за пълна радост. Трябва да се упражнявате да бъдете радостни, защото не винаги ще бъдете такива. Трябва да се смеете, дори когато нещата изглеждат зле. Когато всичко изглежда така, че няма изход, трябва да се смеете, защото Бог ще намери изход. Бог може да сътвори изход за вас, когато по човешки такъв изход не съществува.

Когато всичко изглежда така, сякаш сте на дъното и никога няма да се изкачите горе, вие трябва да се радвате. Трябва да можете да се смеете, трябва да можете да викате. Трябва да можете да бягате от радост. Трябва да можете да се радвате, когато имате проблеми. Във вихъра на вашите затруднения, вие трябва да позволите на Божията радост вътре във вас да се прояви.

Това е истинската Божия радост – радостта, която ви кара да кажете, „няма значение как стоят нещата, аз пак съм щастлив, защото моят Бог е на трона и Той държи нещата в контрол“. Това е радостта, която трябва да имаме.

Понякога нещата не изглеждат добри. Понякога дяволът се опитва да ви каже неща, които не съответстват на Божието Слово. Но вие трябва да познавате вашия Бог. Трябва да знаете какво пише в 1 Йоан 4:4.

1 Йоан 4:4 „… по-голям е Този, Който е във вас от този, който е в света.“

Трябва да знаете, че носите по-Големия в себе си, че вие сте от отбора на победителите, че вие сте от по-силния отбор. Трябва да имате в себе си това, което аз наричам „по-Големия ум“. И тъй като Бог във вас е по-голям от всичко, то тогава това, което срещате, е по-малко. Бог е по-голям от всичко! Без значение какво е то, Бог е по-голям! Бог е по-голям от всеки проблем, обстоятелство или нещо друго, с което дяволът може да се опитва да ви удари. Бог може да отстрани тези неща, когато вършите това, което Божието Слово ви казва да вършите.

В Библията пише, че ние трябва да направим нещо. Трябва да се съпротивляваме на дявола. В Библията пише, че трябва да се съпротивляваме на дявола и той ще бяга от нас (Яков 4:7). Той трябва да се махне; той няма избор. Защото в името на Исус, той трябва да си отиде! Няма значение какво иска да направи, той няма избор. Той няма власт. Исус ни е дал пълномощия (Матей 28:18-20; Лука 10:19). Ние имаме власт над дявола – не защото сме специални, а защото имаме Исус в себе си. Ние имаме власт над дявола – не защото сме специални, а защото имаме по-Големия в себе си, Който ни е дал пълномощия, власт, господство над всеки демон или нещо друго, което ни връхлита.

Във Филипяни 2:9 пише, че името на Исус е по-голямо от всяко друго име. Това включва името на всеки проблем, обстоятелство, болест, неразположение или всяко друго нещо.

Исус е над всички тези неща. И ако искате да запазите радостта си, не трябва да правите това, което може би не сте правили. Трябва да оставите грижите си в Божиите ръце.

1 Петрово 5:7 „… и оставете всички грижи на Бога, защото Той се грижи за вас.“

Бог се грижи за вас. Оставете Той да се погрижи за вашия проблем. Ако сте могли да направите нещо, за да разрешите вашите проблеми, вие вече сте го направили. Така че, тъй като не можете да направите нищо повече, трябва да оставите Той да се погрижи.

Ако нямате радост, вие вероятно се тревожите за ситуацията, защото не сте наясно как ще се разреши всичко. По човешки не можете да намерите изход. Вие не виждате изход! Но не трябва да губите радостта си като мислите за това. Трябва да подходите към проблема с песен в сърцето. Всъщност, нужно е да имате песен в сърцето си през цялото време.

Настъпва освобождение, когато имате песен в сърцето си. Радостта в Господа ще ви изведе от изпитанията; това ще разреши проблемите ви. Когато тази радост и доволство се изявяват, вие няма да мислите за никакъв проблем. Няма да мислите за никакви ситуации. Няма да мислите за никакви изпитания. Ще мислите само за това колко чудесна е радостта в Господа.

Едно нещо е да имате радостта на Господа, когато сте на служба в църквата и вярата ви е по-силна. Но смятам, че трябва да имате способността да запазвате тази радост, дори когато се приберете в къщи и нещата се влошат. Може и да не е лесно да го направите, но трябва да считате всичко това за голяма радост. С други думи, трябва да се държите така, както сте в радостта. По-добре е, отколкото да хленчите и да се оплаквате. Бихте могли да започнете да танцувате и пеете, защото тревогата за проблема ви няма да ви помогне.

Това, което причинява притеснението, е да разрушава човека. Тревогата влошава състоянието на човека и само прославя проблема. Тревогата не ви ползва, така че не си изгубвайте радостта заради нея. Не си струва!

Когато сте изправени пред проблеми, трябва да се фокусирате върху нещо положително. Започнете да благодарите на Бога, за това, че сте живи! След това благодарете на Господа за всичко, което е направил за вас (Псалм 103:2).

Започнете да гледате откъм светлата страна на нещата, например, бихте могли да кажете, „Благодаря ти Боже, че съм здрав/а. Благодаря ти, че семейството ми е добре. Благодаря ти, че имам здрава жена/мъж и здрави деца“. Ако започнете да гледате откъм положителната страна, ще видите много положителни неща в живота си.

От колко радост се нуждаете? Имате нужда от цяла цистерна от радост, не просто малко оттук и малко оттам. Имате нужда от цистерна, която прелива, не такава, която е просто пълна. В евангелието от Йоан, Исус говори за запазване на пълна радост.

Йоан 15:11 „Това ви говорих, за да бъде Моята радост във вас, и вашата радост да стане пълна.“

Исус ни говореше тези неща, за да бъде пълна нашата радост, така че да преливаме. Знаете ли, ако карате колата си, вие можете да стигнете много по-далече, ако резервоарът ви е пълен, отколкото ако е до половината.

Ако оставите колата си без бензин, тогава ще имате проблем. Много по-удобно и лесно е да спрете на някоя бензиностанция преди да е свършил бензинът ви, отколкото да чакате да ви свърши напълно. Ако чакате бензина да ви свърши напълно и чак тогава да заредите, ще ви се наложи да бутате колата си до бензиностанцията. Но, вижте, много християни чакат радостта им напълно да се изчерпи преди да се опитат да я „заредят“ отново – и те като че ли бутат колите си, така да се каже. Едва успяват да влезнат в бензиностанцията, за да заредят с гориво. Не оставяйте радостта ви да изчезне!

Най-добрият начин да не позволите да се изчерпи радостта ви, е да я запазвате пълна и преливаща. Как я пазите пълна? Обитавайте в Божията радост! Изграждайте себе си в радостта на Господа! Трябва непрекъснато да пазите тази радост в себе си. Когато дойдат ситуации, които не са радостни, запазете радостна нагласа към тях! „Раздвижвайте“ радостта вътре във вас! Тя е там. Тъй като сте Божие дете, тя вианги е била там. Просто я „раздвижвайте“ и по този начин ще я запазите пълна. Искам да ви окуража да не губите радостта си. Трябва да преливате от радост, така че даже да не можете да я задържате в себе си. Трябва да бъдете толкова препълнени с радост, че като дойдат неприятности, те да не могат да ви я ограбят. Когато резервоарът ви е вече пълен, тези проблеми няма да ви тревожат; те могат да се опитат да влошат нещата за вас, но няма да успеят. А няма да успеят, поради радостта в Господа вътре във вас. Във вас живее по-Великият!

Превод: Соня Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.