Псалом 56

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец.” Толкова радост има в последните стихове на тази великолепна песен, че ней…

Псалом 56

Псалом 56

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец.” Толкова радост има в последните стихове на тази великолепна песен, че нейното изпълнение беше предоставено на най-добрия певец. “По мелодията на “Не погубвай.” Това е пламенна и искрена молитва, чиято краткост не намалява дълбочината й и която напълно заслужено присъства в заглавието на тази свещена песен. Давид не пожела Саул да бъде убит, когато беше в негова власт да отнеме живота му, и сега иска от Бога същото за себе си. Така и молитвата “Отче наш” ни учи, че ако имаме милост към враговете си, Бог също ще е милостив към нас. Изразът “Не погубвай” се среща в четири от псалмите - Пс. 56, 57, 58 и 74. Всички те ясно говорят за гибелта на нечестивите и опазването на праведните и по един или друг начин насочват към наказанието на Израел заради стореното на великия Давидов син - Месията. Предстояха им тежки изпитания, но Бог заповяда: “Не ги погубвай!”. “Миктам, на Давид” (СВТ) или “Песен на Давид” (БЛБ’2001). Този псалом с право е наричан “златен”, а също и “тайна”. Може да го прочетем, но така и да не узнаем скритата радост, която Давид пазеше в златното си ковчеже. “Когато Давид избяга в пещерата от Саул.” Тази песен звучи от земните недра и, подобно на молитвата на Йона от морското дъно, тя носи отпечатъка на мястото, където е написана. Първоначално Давид е дълбоко в мрака на пещерата, но накрая отива до входа й и продължава песента си вече на въздух, радостно гледайки към небето с плуващите в него облаци.

Ст. 2-7 са молитва, а ст. 8-12 - хваление. Преследван от враговете, псалмопевецът си поема дъх в молитва и ободрената му душа запява хвалебна песен.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.