Западът и Африка обединяват сили срещу Боко харам

6

В Париж се състоя среща на тема сигурността в Африка с участието на държавните глави на Бенин, Камерун, Нигер, Нигерия и Чад, а също и на представители на САЩ, Великобритания и Европейския съюз

Водещи западни държави се споразумяха с Нигерия и редица други африкански страни да обединят силите си за борба с радикалната нигерийска групировка „Боко харам“, която в последно време активизира своите действия и отвлече 200 нигерийски ученички в средата на април. Това съобщи днес президентът на Франция Франсоа Оланд.

Оланд каза това в обобщение на състоялата се през деня в Париж среща на тема сигурността в Африка с участието на държавните глави на Бенин, Камерун, Нигер, Нигерия и Чад, а също и на представители на САЩ, Великобритания и Европейския съюз.

По думите на френския лидер участниците в срещата са съгласували общ план за действие. „Днес взехме решение за общи регионални действия, в средна и дългосрочна перспектива“, посочи Оланд. „Той предполага координация в разузнаването, обмен на информация, централно управление на задействаните средства, наблюдение на границите, военно присъствие, в частност в околностите на езерото Чад, възможност за намеса в случай на опасност“.

Оланд посочи, че дейността на „Боко харам“ вече отдавна „не се ограничава само в Нигерия“. „Тази групировка е свързана с тероризъм по цяла Африка и гони задачата да дестабилизира не само Северна Нигерия, но и всички съседни страни“, подчерта президентът.

„Успяхме да установим връзки, които свързват „Боко харам“ с всички терористични организации, които действат в Африка“. Френският президент отбеляза, че страната му не възнамерява да засилва присъствието си в региона във връзка с това. „Целта на започнатата от нас инициатива е да направим така, че заплахата от „Боко харам“ да стане известна, идентифицирана и да получи нужната оценка“, добави Оланд.

Той също така напомни, че западните страни вече осъществяват съвместни действия с африканските партньори, свързана с издирването на повече от 200-та ученички, които бяха похитени от „Боко харам“ преди повече от месец. Нигерия вероятно ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН да наложи санкции срещу „Боко Харам“, заяви западен дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.

„Нигерия даде принципно съгласие за проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН за налагане на санкции срещу „Боко харам“, посочи източникът. Нигерия, която понастоящем е член съвета, ще трябва първо да поиска това, преди могат да се проучат санкциите, каза източникът. Досега Абуджа беше резервирана по отношение на искането на помощ от ООН в борбата срещу „Боко харам“.

6 thoughts on “Западът и Африка обединяват сили срещу Боко харам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.