Забрана за молитви във френски университет

Забрана за молитви във френски университет
Президентът Кристоф Фукере от университета Сорбона Парис Норд е изпратил имейл до персонала и студентите. Според Valeurs Actuelles съобщението напомня на студентите да се придържат към „предписанията на секуларизма“, които касаят последните инциденти с молитва в коридорите на университета.

 

Според писмото студентите, които се молят „в помещенията на университета, ще бъдат предупредени да престанат, така че това поведение да не се повтори в рамките на образователната институция“.

 

Това не е първият път, когато френско училище нарушава законите на нацията относно секуларизма. Както съобщава La Vie, Министерството на образованието е получило най-малко 313 съобщения за такива „прояви“ миналата година през октомври. Според закон, приет през 2004 г., в училищата са забранени публичните прояви на „забележимо религиозно облекло или съответните символи“. Законът се прилага и за забележими символи като християнските кръстове или еврейската звезда на Давид.

 

Министърът на образованието на Франция, предприе мерки за засилване на принципите на секуларизма. В тази връзка той е изнасял лекции в гимназиите и си е поставил петгодишна цел да обучи поне 300 000 учители на основите на секуларизма.

 

Както беше посочено в Le P’titit Libe, уебсайт, който обяснява френския секуларизъм на децата, на учителите е забранено „носенето на всякакъв вид бижута или тоалети, които показват, че са вярващи“. Освен това им е забранено да питат учениците дали вярват в Бога или принадлежат към някакъв вид религия.

 

Източник: CNE. News

Забрана за молитви във френски университет

Забрана за молитви във френски университет

Забрана за молитви във френски университет Президентът Кристоф Фукере от университета Сорбона Парис Норд е изпратил имейл до персонала и студентите. Според Valeurs Actuelles съобщението напомня на студентите да се придържат към „предписанията на секуларизма“, които касаят последните инциденти с молитва в коридорите на университета.   Според писмото студентите, които се молят „в помещенията на университета, ще бъдат предупредени да престанат, така че това поведение да не се повтори в рамките на образователната институция“.   Това не е първият път, когато френско училище нарушава законите на нацията относно секуларизма. Както съобщава La Vie, Министерството на образованието е получило най-малко 313 съобщения за такива „прояви“ миналата година през октомври. Според закон, приет през 2004 г., в училищата са забранени публичните прояви на „забележимо религиозно облекло или съответните символи“. Законът се прилага и за забележими символи като християнските кръстове или еврейската звезда на Давид.   Министърът на образованието на Франция, предприе мерки за засилване на принципите на секуларизма. В тази връзка той е изнасял лекции в гимназиите и си е поставил петгодишна цел да обучи поне 300 000 учители на основите на секуларизма.   Както беше посочено в Le P'titit Libe, уебсайт, който обяснява френския секуларизъм на децата, на учителите е забранено „носенето на всякакъв вид бижута или тоалети, които показват, че са вярващи“. Освен това им е забранено да питат учениците дали вярват в Бога или принадлежат към някакъв вид религия.   Източник: CNE. News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.