УГАНДА – Презвитер бе отровен

0

Угандският презвитер Майкъх Бямукама оцеля след нападение с нож, но почина пет дни по-късно, след като храната му беше отровена.

Молете се за скърбящите близки на презвитер Майкъх. Те смятат, че зад двете нападения стои един и същи човек – местен мюсюлманин, разгневен от дискусия, която е провел с презвитера относно вярата. Твърди се, че при първото нападение мъжът е наел група да нападне презвитер Майкъх с ножове в село Касеча (източна Уганда), но те избягали, след като съседите откликнали на виковете му за помощ. Пет дни по-късно същият човек посетил Майкъх в дома му, привидно в знак на примирие. Според твърденията той е отровил храната му с инсектицид, докато са се хранели заедно. 61-год.презвитер Майкъх починал по-късно същата вечер в местния здравен център. Тази година най-малко шестима християни в източна Уганда, където голяма част от населението са мюсюлмани, са били убити или жестоко нападнати, а други са били принудени да бягат заради заплахи за убийство.

  • Молете се Бог да утеши близките на презвитер Майкъ и да промисли за тях.
  • Молете се властите в източна Уганда да предприемат решителни действия срещу разпространението на екстремизма и насилието срещу християните.
  • Молете Бог да укрепи вярващите в източна Уганда. Молете се те напълно да уповават на Господа, а не на „своя разум”(Притчи 3:5).

Новини: Благодарете на Бог за освобождението на Тадеус Нгуйен Ван Ли, виетнамски църковен водач, активист за човешките права, номиниран за Нобелова награда за мир (съобщение от 12.02.2013). През 2007 той беше осъден на осем години затвор за злословие и клевета срещу държавата, и миналия петък беше освободен, в навечерието на визитата на президента Обама във Виетнам тази седмица. 65-годишният Тадеус е прекарал над 15 години в затвора и е частично парализиран след няколко инсулта. Молете се за нашия брат в Китай, лишеният от свобода презвитер Янг Хуа, чиито адвокати смятат, че той е бил измъчван в затвора. Презвитер Янг е зад решетките от декември насам и беше официално арестуван за „разгласяване на държавни тайни“ през януари (съобщение от 19.02).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.