УГАНДА – Майка на осем деца бе убита, защото съпругът й смени вярата си

0

Молете се за един наш брат в Христа от източна Уганда, чиято съпруга беше убита, защото той е напуснал исляма – и то едва месец след като брат му бе убит по същата причина. Миналия понеделник непознати отвели насила Мамуикомба Муаника от дома й в Калампете до кв.Кибуку и я изнасилили. Майката на осем деца починала по пътя за болницата. Нападателите й искали да видят съпруга й Джордж, който по думите им е пренебрегнал предупрежденията им, че трябва да се върне към исляма.

Братът на съпруга й, Самсон Нфунйеку, беше убит в Калампете на 23.09, след като участва в религиозен диспут с ислямски изследователи (съобщение от 19.10). Жителите на с. Калампете искат в областта да има по-голяма сигурност. Джордж Муаника е получил смъртни заплахи и казва, че се страхува за живота си и за децата си. Но въпреки това стои твърдо във вярата си. „Търсим Божията закрила и Неговия мир”, казва Джордж. „Бог да ми дава смелост да продължавам да споделям Христовата любов с тези, които са изгубени.” Макар че в Уганда християните преобладават, в някои източни области има големи групи мюсюлмани. Християните от мюсюлманиски произход много често са мишена на гонения.

  • Молете се Бог да утеши Джордж и децата му в скръбта им. Благодарете на Бог, че е „близо до тези, които са със съкрушено сърце” (Псалми 34:18). Молете се те да останат твърди във вярата си.
  • Благодарете на Бог за вярата на Джордж и Самсон, която преодолява всички изпитания. Молете се в следствие на това и други да приемат вярата и да растат в посвещението си на Христос, и за това Бог да закриля вярващите в източна Уганда, особено новоповярвалите.
  • Молете се Бог да дава решителност и мъдрост на властите в Уганда в борбата им с екстремизма.

Новини: Молете се адвокатите в Пекин да се вслушат в призивите за това да се застъпят за християнския си колега Жанг Кай, който е задържан на неизвестно място, защото е защитавал религиозните права в провинция Жеджянг (съобщение от 23.10). Адвокатът на християнина, Жанг Лей, е призовал Сдружението на адвокатите в Пекин по-активно да изразява загриженост за своя клиент, който е член на сдружението. Жанг беше осъден извънсъдебно на шест месеца затвор. В навечерието на оповестяването на резултатите от президентските и парламентарните избори в Танзания, Release Internationalпризовава новото правителство на страната да предприеме действия срещу екстремистките атаки над християните. Посещение на Release в страната установи, че презвитерите умишлено са избирани за мишена на нападенията. Освен това, през последните седмици в северозападната част на страната са опожарени най-малко 6 църкви, а само в обл. Кагера броят е 13. Никой не е понесъл последствия за извършените престъпления. Молете се новото правителство на Танзания да се вслуша в призивите и да предприеме решителни действия срещу екстремизма. Молете се Бог да закриля християните в страната и да им дава мир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.