Трагедия с мигранти в Мексико

0

Спасителите, които се втурнали да помагат на пострадалите при инцидент на магистрала, открили ужасяваща сцена, след като товарен камион, задръстен с около 200 мигранти, се преобърнал и се блъснал в основата на стоманен пешеходен мост в южната част н…

Трагедия с мигранти в Мексико

Трагедия с мигранти в Мексико

Трагедия с мигранти в Мексико
Спасителите, които се втурнали да помагат на пострадалите при инцидент на магистрала, открили ужасяваща сцена, след като товарен камион, задръстен с около 200 мигранти, се преобърнал и се блъснал в основата на стоманен пешеходен мост в южната част на Мексико.

 

Мигрантите в товарното ремарке били смачкани на купчина, която смесила живите и мъртвите.

 

До късно в четвъртък броят на загиналите е станал 53, а властите съобщили, че най-малко 54 души са били ранени. Това е един от най-тежките смъртни случаи за един ден, свързан с мигранти в Мексико след убийството на 72 мигранти през 2010 г. от наркокартел "Зетас" в северния щат Тамаулипас.

 

Спасители доброволци изваждали тела от купчината, дърпайки ги за ръцете и краката, докато някои мигранти се катерели, за да се измъкнат от усуканите стоманени листове на рухналия контейнер.

 

Един млад мъж, прикован в купчина неподвижни тела, се измъкнал, за да освободи долната половина на тялото си от тежестта на мъртвите, натрупани върху него, с лице, изкривено в гримаса, изтръгващ се от лапите на смъртта.

 

Наблизо друг мъж примигвал, неспособен да помръдне, докато лежал на края на пътя. До него лежал друг емигрант, по-възрастен, чиито очи вече се взирали, стреснати и безжизнени, немигащи, при залязващото слънце.

 

Според спасителите, които първи пристигнали, в камиона е имало още мигранти, когато се е разбил, но те са избягали от страх да не бъдат задържани от имиграционни агенти. Един фелдшер казва, че някои от онези, които изтичали в околните квартали, са били окървавени или насинени, но все пак в отчаянието си да избягат, пренебрегнали болката си.

 

Около 200 мигранти може да са били натъпкани в камиона, казва висшият служител по правата на човека в Гватемала Йордан Родас. Макар и шокиращо, това число не е необичайно за операциите за контрабанда на мигранти в Мексико, а самото тегло на товара – съчетано със скоростта и близката крива – може да е било достатъчно, за да извади камиона от равновесие, казват властите.

 

Луис Мануел Морено, ръководител на държавната служба за гражданска защита в Чиапас, казва, че около 21 от ранените имат сериозни рани и са откарани в местни болници. Федералната прокуратура съобщи, че трима са били тежко ранени при катастрофата на магистрала, водеща от границата с Гватемала към столицата на щата Чиапас.

 

Седнал на тротоара до преобърналото се ремарке, оцелелият Селсо Пачеко от Гватемала казва, че камионът се движел с висока скорост и след това изглежда е загубил контрол под тежестта на мигрантите вътре.

 

Пачеко казва, че на борда имало мигранти предимно от Гватемала и Хондурас и споре него, в камиона са пътували осем до десет малки деца. Той казва, че се опитвал да стигне до Съединените щати, но сега се очаква да бъде депортиран в Гватемала.

 

Марко Антонио Санчес, директор на института на пожарникарите в Чиапас, казва, че линейките са откарали жертвите до три болници, превозвайки по три до четирима ранени. Когато нямало достатъчно линейки, те ги натоварили в пикапи.

 

Президентът на Гватемала Алехандро Джамати написа в Туитър: „Дълбоко съжалявам за трагедията в щата Чиапас и изразявам своята солидарност със семействата на жертвите, на които ще предложим цялата необходима консулска помощ, включително репатриране.

 

Камионът с мигрантите е бил затворен, използван за транспортиране на бързо развалящи се стоки. От силата на удара контейнерът е разбит. Не е ясно дали шофьорът е оцелял.

 

Източник: CBN News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.