Съдебна победа за християнско семейство, осъдено на смърт в Пакистан

0

Християнска пакистанска двойка, осъдена на смърт за богохулство преди седем години, е била окончателно оправдана от Върховния съд в Лахор.

 

През 2014 г. Шафкат Емануел и съпругата му Шагуфта Каусар бяха осъдени за изпращане на богохулн…

Съдебна победа за християнско семейство, осъдено на смърт в Пакистан
Християнска пакистанска двойка, осъдена на смърт за богохулство преди седем години, е била окончателно оправдана от Върховния съд в Лахор.

 

През 2014 г. Шафкат Емануел и съпругата му Шагуфта Каусар бяха осъдени за изпращане на богохулни текстови съобщения, обиждащи пророка Мохамед, до местен имам от телефонен номер, регистриран на името на Шагуфта.

 

Съгласно суровите закони за богохулството в Пакистан, всеки, обвинен в обида срещу исляма или неговия пророк, може да бъде осъден на смърт. Въпреки че никой никога не е екзекутиран за това, десетки хора са били убити от гневни тълпи, само за да бъдат обвинени в престъплението.

 

Мохамед Хусейн, мюсюлмански духовник в джамия в Годжра, твърди, че е получавал богохулни текстови съобщения през юни 2013 г. от телефонен номер, свързан със Шагуфта.

 

Тогава Хюсейн показвал текстовите съобщения на своя адвокат, който твърди, че по-късно получавал допълнителни богохулни съобщения на английски от Шагуфта.

 

През юли 2013 г. двойката е арестувана и обвинена в богохулство.

 

Във връзка със случая Шафкат и Шагуфта заявяват, че твърдението на Хусейн е мотивирано от незначителен спор между децата на двойката и техните съседи.

 

По време на процеса адвокатът на двойката Сайф-ул-Малоук предполога, че съседът, с когото двойката е спорила, може да е опитал да ги дискредитира и "натопи", като е закупил SIM карта на името на Шагуфта и е изпратил текстовите съобщения.

 

По време на продължителното разследване бяха събрани ограничени доказателства срещу християнската двойка.

 

"Радвам се, че издействахме справедлива присъда за тази семейна двойка", каза Малоук пред ICC. "Това е фалшиво дело. Всички съдии се страхуват. Никой не иска да гледа делото им и продължава да го прехвърля на друга инстанции."

 

„Съдия, посетил затвора във Файсалабад, описа Шафкат като безнадежден случай“, продължи Малоук. „Това означава, че да бъдеш християнин и да бъдеш обвинен в богохулство е достатъчно, за да бъдеш мразен от полицията, съдиите, адвокатите и цялото общество. Те са оставени да умрат.

 

Присъдите за богохулство често се отменят при обжалване в Пакистан. Както съобщава CBN News, Азия Биби беше оправдана и провъзгласена за невинна от Върховния съд, след като лежа повече от десетилетие затвора със смъртна присъда.

 

В месеците след оправдаването ѝ хиляди твърдо радикални ислямисти излязоха на улиците на големите градове на Пакистан в знак на протест. Животът на Биби беше в сериозна опасност и тя беше препратена на различни места в опит да я поддържат жива. По-късно тя получи убежище в Канада.

 

„Ние сме щастливи да видим, че Шафкат и Шагуфта са окончателно оправдани след близо осем години затвор“, заяви регионалният мениджър на ICC Уилям Старк. "Чудесно е да видим справедливо решение след такова продължително дело за богохулство. Въпреки това, ние оставаме дълбоко загрижени за безопасността на християнската двойка и тяхното семейство."

 

Той добави: "Известно е, че екстремистите в Пакистан преследват лицата, обвинени в религиозни престъпления, като богохулство, дори след като са били оправдани. Злоупотребата с пакистанските закони за богохулството трябва да бъде ограничена и неверните твърдения трябва да бъдат изкоренени и наказани. Твърде често тези закони са инструмент в ръцете на екстремистите, които се стремят да предизвикат религиозно мотивирано насилие срещу малцинствата. Без реформа религиозните малцинства ще продължат да се сблъскват с фалшиви обвинения в богохулство и насилие, което често съпътства тези обвинения. "

 

Източник: CBN News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.