СВЕТИТЕ ЗЕМИ – Нараства агресията срещу палестинските християни

0

Християни от Палестина казват, че голям брой мюсюлмани в палестинските територии и в Израел са станали „радикализирани”, като причиняват задълбочаване на разделението между верските общности.

Църковни водачи твърдят, че напоследък много християни вече не се чувстват в безопасност, след като са станали мишена на нападения и бунтарски речи. Те разказват, че напрежението между мюсюлмани и християни расте от 2014 г. насам, като според някои причината за това е възходът на Ислямска държава и екстремистките идеологии. През февруари християните в Назарет бяха разтревожени от появата на билборд, който им забранява да разпространяват вярата си и да говорят за Христос по начин, който противоречи на Корана. Един имам от джамията Ал-Акса в източен Йерусалим наскоро публикува в интернет видео, призоваващо мюсюлманите да бъдат в постоянно състояние на война срещу „многобожния враг”, който са именно християните, а също така и срещу евреите.

Миналия месец бе извършено групово нападение над имоти в християнския квартал на града, което последва след кавга между християнин и мюсюлманин. На един етиопски манастир със спрей бяха изписани антихристиянски послания. В последствие местните мюсюлмански водачи се извиниха за насилието и има сведения, че са започнали да работят за това да се спре разпространението на екстремизма. Молете се за нашите братя и сестри в Светите земи. Молете се всички умерени мюсюлмани и християни да се обединят срещу екстремизма във всичките му форми и да насърчават верската търпимост. Молете се християните да бъдат сол и светлина в Светите земи.

Новини: Молете се за нашите братя от Южен Судан, презвитерите Ят Майкъл и Питър Рийт (съобщение от 16.06). Последното им явяване пред съда в Судан заради обвинения за тежки престъпления, сред които шпионаж, беше насрочено за 18.06. Има сведения, че са държани в отделни килии в затвора Кобер в гр. Хартум и редовно са оковани. Mолете се те да бъдат оправдани по всички обвинения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.