НИГЕРИЯ – Необуздано насилие взе 21 жертви

1

Молете се още сега за нашите братя и сестри в съседните щати Плато и Кадуна в Нигерия.

Партньорите на Release описват клането като „необуздано”, защото екстремистите от Фулани нападат селата безнаказано. Според сведенията само през последната седмица са били убити 21 души. В неделя трима души бяха убити в Ангуан Ишаку, щата Плато. Тъй като братът на една от жертвите протестира срещу убийствата, вчера нападателите го издириха и го убиха в дома му. Във вторник четирима души бяха убити в Гуара Соп близо до военен контролно-пропускателен пункт в област Рийом, щата Плато. И четиримата бяха родители и имаха общо 17 деца. Общността беше претърпяла жестоки нападения на 9-ти и 20-ти май, при които 29 къщи бяха изгорени въпреки присъствието на шестима войници, които са били разположени на мястото, за да ги пазят. Междувременно по време на празник миналия четвъртък в щата Кадуна въоръжени мъже нападнаха две села, едно в Джема и едно в Бимин Гуари. При нападението бяха убити общо 13 души, а 15 бяха ранени.

Новини:

*Молете се за държавните водачи в Китай, включително президента Кси Джинпин. Няколко презвитери от движението на нерегистрираните домашни църкви са били поканени от президента и са разговаряли с него и с висши държавни служители. Партньорите на Release, China Aid, казват, че тридневните дискусии са били предизвикани от бързото нарастване на движението на домашните църкви. Темата, която се е обсъждала, е как правителството и християните могат да си сътрудничат и движението да бъде одобрено от държавата.

*Молете се ОЩЕ СЕГА за презвитерите от Южен Судан, Питър Йейн Рийт и Ят Майкъл (съобщение от 12.05). Свидетелите на обвинителите трябваше да дадат показания при вчерашното разглеждане на делото им в Судан. Двамата мъже ги очаква смъртна присъда, ако бъдат намерени за виновни по обвинения за тежки престъпления, сред които шпионаж; техните поддръжници настояват, че те са преследвани заради връзките си с една църква в Хартум.

1 thought on “НИГЕРИЯ – Необуздано насилие взе 21 жертви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.