Словения узакони еднополовите бракове

0

Еднополовите двойки в Словения вече могат официално да сключат брака си. Във вторник влезе в сила поправка към закона, която им позволява да го направят. По този начин Словения става първата бивша съветска нация, която узаконява брака за хомосексуал…

Словения узакони еднополовите бракове

Словения узакони еднополовите бракове

Словения узакони еднополовите бракове
Еднополовите двойки в Словения вече могат официално да сключат брака си. Във вторник влезе в сила поправка към закона, която им позволява да го направят. По този начин Словения става първата бивша съветска нация, която узаконява брака за хомосексуални. Мнозина все още го определят като съюз между мъж и жена.

 

С поправката се промени Семейният кодекс, който досега определяше брака като житейска връзка на съпруг и съпруга. Сега клаузата гласи, че това е житейски съюз на двама души.

 

Освен това Семейният кодекс позволява отсега нататък еднополовите двойки да осиновяват деца. Това означава, че словенският закон вече не прави разлика между хетеросексуални двойки и хомосексуални двойки, независимо дали живеят в брак или друга форма на съжителство, съобщава RTV Slo.

 

Промените в Семейния кодекс означават, че настоящите партньорства лесно могат да се превърнат в брак. Партньорите, живеещи в регистрирано партньорство, имат шест месеца, за да декларират в регистъра, че искат да станат брачни партньори.

 

 

Политиците от Лявата партия и членовете на ЛГБТ организацията Легебитра са особено доволни от промените. Те нарекоха понеделник специален ден, съобщава RTV Slo. Лука Месец, министър на труда, семейството, социалните въпроси и равните възможности, казва, че тази поправка не означава, че някой губи нещо, "но това малцинство, което е било дискриминирано през цялата история, печели".

 

За да отпразнуват въвеждането на брака за всички, Министерството на труда и правителството украсиха социалните си мрежи с цветовете на дъгата. Освен това на сградата на министерството е издигнато знаме с дъга.

 

Узаконяването на брака за еднополови двойки срещна много препятствия. Едва миналия месец Конституционният съд реши, че планираният референдум не е разрешен, пише Religion.orf. Консервативното гражданско движение "За децата става дума" искаше да проведе референдум срещу решението на парламента да позволи на хомосексуалните двойки да сключват брак и да осиновяват деца. Седем от осем съдии обаче решиха, че този референдум би бил противоконституционен.

 

През май 2022 г. Конституционният съд принуди словенския парламент да отвори брака за еднополови двойки. Според съдиите тогавашното законодателство е дискриминирало гей двойките, пише Spiegel. Съдът нареди на словенския парламент да промени закона в рамките на шест месеца.

 

В отговор правителството изготви поправка в Семейния кодекс. През октомври Народното събрание прие предложението с 48 народни представители за и 29 против.

 

CNE.NEWS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.