Сикстинската капела оживява в уникална изложба

0

От Австралия до Мексико, Шанхай до Ню Йорк и повече от 60 града между тях; уникален експонат дава на посетителите личен поглед отблизо върху визията на Микеланджело за историята на сътворението.
 
Когато Микеланджело оживява Библията преди …

Сикстинската капела оживява в уникална изложба

Сикстинската капела оживява в уникална изложба

Сикстинската капела оживява в уникална изложба
От Австралия до Мексико, Шанхай до Ню Йорк и повече от 60 града между тях; уникален експонат дава на посетителите личен поглед отблизо върху визията на Микеланджело за историята на сътворението.
 
Когато Микеланджело оживява Библията преди около 500 години, едва ли си е представял, че неговият шедьовър на тавана на Сикстинската капела някога ще стигне от Ватикана до търговски център в Ричмънд, Вирджиния, но това е мястото, където CBN News улавя изложбата, преди да напусне Вирджиния за Ню Мексико.

През 1965 г. ролята на Чарлтън Хестън на 33-годишния Микеланджело в „Агонията и екстазът“ пренася Сикстинската капела на сребърен екран. Пътуваща глобална изложба среща зрителя лице в лице с визуализацията на италианския художник на Книгата Битие.
 
„Сякаш гледаме как Бог създава света, началото на Битие, и виждаме рога на изобилието, богатството на Божието творение, разкриващо се пред нас“, каза професор Уилям Е. Уолъс, експерт по Микеланджело от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.
 
„Сикстинската капела на Микеланджело: Изложбата“ започна да обикаля света през 2015 г. и се очаква да достигне 80 града до края на тази година. От сътворението на Адам, изобразяващо Божията ръка, щрихи с четка от ръката на Адам до гибелта на човечеството; девет сцени от Библията оживяват в близки и лични подробности. „Побиват ме тръпки“, казва Жизел Вилалта, домакин на изложбата.
 
Напуканата фреска, показана в ярък релеф, разкрива всичко от изстрадалия поглед на Адам; изгонен от райската градина до Великия потоп. „Много от [посетителите] казват, че не са успели да видят ясно тавана, защото е бил много високо или не са имали достатъчно време да погледнат наистина тавана“, каза Вилалта.
 
Това е ниво на достъп до световноизвестните картини, което дори ценителите могат да оценят. „Бил съм в Сикстинската капела в Рим 55 пъти през живота си и винаги ме изумява всеки път, когато вляза“, казва професор Уолъс, който е написал осем книги за скулптора, превърнал се в художник.
 
„Микеланджело е художник, който преминава от нула до 60 за по-малко от секунда“, каза Уолъс, добавяйки, че „той просто е способен да предприема монументални задачи и да ги изпълнява, така че изведнъж художникът, който никога не е рисувал дори фреска, рисува най-важното фреска в света“.
 
Някои от месинговите елементи на Сикстинската капела във Ватикана: самият свод е висок почти седем етажа, с около пет хиляди квадратни фута боя и дори върху извит таван Микеланджело постига триизмерен ефект. "Техническите предизвикателства са астрономически и е просто удивително колко добре той ги реши", каза Уолъс.
 
Независимо дали сте религиозен или не, образът на Микеланджело на Бога, създаващ човека, е най-добрият символ на историята на сътворението. Има сцена в „Агонията и екстазът“, когато след години на агонизираща борба папа Юлий II (Рекс Харисън) оглежда завършената Сикстинска капела с Микеланджело на Хестън. "Това, което си нарисувал там, сине мой, не е портрет на Бога“, казва Папата на Микеланджело, “Това е доказателство за вяра.” Незаличимо наследство от художника, създал едно от най-известните произведения на изкуството в света.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.