Бивш равин предупреждава руските евреи

0

Бившият главен равин на Русия предупреди, че еврейската общност в страната е в опасност.

 

Пинхас Голдшмид, който председателстваше като главен равин на Москва, обяви на Конференцията на европейските равини, че „нова желязна завес…

Бивш равин предупреждава руските евреи

Бивш равин предупреждава руските евреи

Бивш равин предупреждава руските евреи
Бившият главен равин на Русия предупреди, че еврейската общност в страната е в опасност.

 

Пинхас Голдшмид, който председателстваше като главен равин на Москва, обяви на Конференцията на европейските равини, че „нова желязна завеса“ ще отдели евреите заради руския режим. Голдшмид предупреди в интервю за Süddeutsche Zeitung, че Русия „бързо се променя към по-лошо“. Голдшмид подаде оставка миналата година, което отбеляза края на тридесетгодишното му ръководство в Москва. Когато избухва войната в Украйна, той напуска Русия и се установява в Израел.

 

В интервюто той пояснява своята концепция за новата  „желязна завеса“. В съветско време КГБ наложи строг контрол върху еврейската общност, включително върху техните синагоги. Съвсем малко деца знаеха еврейската азбука. Беше им забранено да заемат висши позиции и можеха да работят само в областта на музиката, науката и медицината. Когато Берлинската стена падна през 1989 г., първата желязна завеса се вдигна и еврейската общност беше принудена да започне от нулата, според Голдшмид. Сега, след почти една година война в Украйна, руското правителство е в опасност да повтори грешките от миналия век.

 

„Русия бързо се променя към по-лошо. Всички граждани страдат от това, но най-вече еврейската общност. Потискането на гражданското общество и всякакъв вид несъгласие продължава дълго време, сега Желязната завеса заплашва да се затвори отново“, каза той.

 

Като пример външният министър Сергей Лавров приравни подкрепата на западното правителство за Украйна с окончателното решение на Хитлер,  което в крайна сметка уби шест милиона евреи. Говорителката на Лавров Мария Захарова изобщо не смята Зеленски за украинец, а за „от съвсем различна култура“. Голдшмид казва, че това касае неговия еврейски произход, тъй като Русия се опитва да се бори с „фашистки режим“ под негово ръководство.

 

Пинхас призовава руските евреи да напуснат страната.

 

Източник: CNE.news

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.