Шокиращи данни от ново проучване за църковните служители в САЩ

0

Повечето християнски пастири в Съединените щати не изповядват библейски мироглед. Това показва изненадващо ново изследване на социолога Джордж Барна.  Данните от проучването показват, че духовно пробуждане е „особено необходимо както за х…

Шокиращи данни от ново проучване за църковните служители в САЩ
Повечето християнски пастири в Съединените щати не изповядват библейски мироглед. Това показва изненадващо ново изследване на социолога Джордж Барна.  Данните от проучването показват, че духовно пробуждане е „особено необходимо както за хората на нашите амвони, така и за онези на пейките“, пише социологът в доклада от проучването.

 

Проучването, публикувано в четвъртък от Центъра за културни изследвания към християнския университет в Аризона, показва, че само 37 процента от пастирите в САЩ имат библейски мироглед.

 

Сред старшите/водещите пастири 41 процента изповядват принципите на Библията – това е най-високият процент сред интервюираните пастири. По-малко от една трета от асоциираните или помощник-пастирите (28%), библейските учители (13%) и детските/младежките пастири (12%) се придържат към библейските схващания, установяват данните.

 

В придружаващия доклад констатациите са "шокиращи".

 

„Това е още едно силно доказателство, че културата влияе на американската църква повече, отколкото християнските църкви влияят върху културата“, казва Барна, директор на изследванията в Центъра за културни изследвания на университета.

 

Резултатите от проучването се основават на 54 въпроса в осем категории, свързани с библейския мироглед. В рамките на тези осем категории единствената, в която мнозинството пастири се придържат към библейските схващания, е свързана с целта и призванието на живота (57 процента). Малко пастири изповядват библейските принципи в останалите седем категории: семейство и стойност на живота (47 процента); Бог, творение и история (44 процента); лични религиозни практики (43 процента); грях, спасение и отношение към Бога (43 процента); човешки характер и човешка природа (40 процента); начин на живот, лично поведение и взаимоотношения (40 процента); и вярвания и поведение, свързани с Библията, истината и морала.

 

Данните за пастирите, които отговарят за работа с деца и младежи, са особено обезкуражаващи, сочи докладът.

 

„Имайте предвид“, казва Барна, „светогледът на човека се развива и изгражда предимно преди 13-годишна възраст, след което преминава през период на усъвършенстване през тийнейджърските и двадесетте години. От гледна точка на света, най-важните служители на църквата са пастирът на децата и пастирът на младежите. Фактът, че седем от всеки осем от тези пастири нямат библейски мироглед, ни помага да обясним защо толкова малко хора от най-младото поколение на нацията спазват библейските принципи и начин на живот, и защо обществото ни изглежда се е развихрило без Бога особено през последното десетилетие."

 

Въпреки мрачните данни, Барна съзира проблясък на надежда, като отбелязва, че „не можете да поправите нещо, освен ако не знаете, че е счупено или повредено“.

 

„Бог е Господ на трансформацията“, казва той. „Пастири, които са готови да Му позволят да трансформира тяхното мислене и поведение, могат да излязат от този процес като мощен пример за това какво може да се случи, когато сърцето, умът и душата на човека са предадени на Бога. Със сигурност изглежда, че ако Америка има нужда от духовно възраждане или съживление, това пробуждане трябва да засегне първо служителите на нашите амвони, а след това и хората, които седят на църковните пейки."

 

Източник: Christian Headlines

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.