Руанда: Целенасочената нация

0

rwanda_300

Това лято сп. Foreign Policy разпространи индекс на 60 нации. В първите 20 намериха място 11 африкански държави с най-голям рисков фактор. Между тях бе и Руанда с висок процент на политическа репресия, жертви на СПИН и геноцид. Демокрацията и икономическият растеж в страната са ограничени.

Но в центъра на кризата се случва нещо духовно. Уилиям Бийзли, англикански пастор от Чикаго казва: „Една забравена от света държава е осиновена от църквата.” Във връзка с това Марк Амстутз, професор от Уитън колеж, пише: „Социолозите са сгрешили. Светът не става по-секулярен. Той става по- религиозен”.

След като президентът на Руанда прочита книгата „Целенасоченият живот”, той пише на Рик Уорън с думите: „Аз съм целенасочен човек”. „Видях сърцето на този човек и видях състрадание, кураж и смирение”, казва Рик Уорън.

Уорън е поканен на посещение в столицата на Руанда, Кигали. Там заедно с ключови политички и религиозни лидери на страната Уорън достига до идеята за първата в света „целенасочена нация.” Стратегията, която екипът на Уорън изработва, включва следните стъпки: (1) слушай и научи, (2) разпознай най-големите нужди, (3) открий и използвай „хора на мир”, (4) създай коалиция, (5) подготви лидери и (6) създай национално движение. В събранията, които тази стратегия произвежда, Рик Уорън говори пред тълпа от 9,000 човека. Събитието се предава на живо по сателит.

„Руанда докосва дълбините на сърцето ми”, казва съпругата на Рик Уорън, Кей, която първоначално приема видението за целенасочената нация на Руанда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.