Псалом 95

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Този псалом явно е част от свещената песен, която Давид написа, когато израилтяните “донесо…

Псалом 95

Псалом 95

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Този псалом явно е част от свещената песен, която Давид написа, когато израилтяните “донесоха Божия ковчег и го поставиха в скинията, която Давид беше направил за него; и принесоха пред Бога всеизгаряния и мирни жертви” (вж. Първо летописи 16 гл.). Първата част от тази песен тук е пропусната, вероятно защото се отнася конкретно за Израел, докато Святият Дух е искал този псалом да бъде песен за езичниците - триумфален химн в чест на обръщането на народите към Бога в евангелските времена. Той съвсем естествено следва предишния псалом, който описва упоритостта на Израел и последващото вземане на Евангелието от тях, за да може то да бъде проповядвано сред народите, които ще го приемат, и чрез неговата сила те да бъдат напълно спечелени за Христос. Така този псалом и предишният Псалом 94 вървят ръка за ръка. Това е прекрасен МИСИОНЕРСКИ ХИМН и е странно, когато евреите го четат и все пак ограничават Божията спасителна сила, изключвайки езичниците. Ако частично закоравяване не беше сполетяло Израел, те отдавна щяха да са разбрали и да видят, че техният Бог винаги е имал план да покаже любовта Си към всички земни племена и народи и никога не е възнамерявал Неговата благодат и завета Му да се отнасят само за потомството на Авраам по плът. Не е изненадващо, че Давид, който имаше голямо сърце, се радваше и танцуваше пред ковчега на завета, когато получи видение за това как всички народи на земята се обръщат от езическите богове към единствения жив и истински Бог. Ако Михала, дъщерята на Саул, можеше да изпита тази радост, тя никога нямаше да упрекне съпруга си, че е бил твърде радостен при пренасянето на ковчега. Също и ако евреите днес можеха да отворят сърцата си и да изпитат съчувствие и състрадание към цялото човечество, тогава те несъмнено щяха да пеят от радост заради великото пророчество, че накрая цялата земя ще бъде изпълнена с Божията слава.

Няма да разделяме този псалом на части, тъй като той е едно неделимо цяло, като дреха на хваление, не шита, а изтъкана цяла от горе до долу”.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.