Псалом 96

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Предходният псалом възхвалява Господа във връзка с провъзгласяването на Евангелието сред ез…

Псалом 96

Псалом 96

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Предходният псалом възхвалява Господа във връзка с провъзгласяването на Евангелието сред езичниците, а този предвещава победата над световните заблуди и свалянето на идолите чрез мощното действие на Святия Дух. Псалмопевецът призовава земята и множеството острови да се радват на царуването на Исус Христос (ст. 1), свещеният огън слиза от небето (ст. 3), евангелската светлина пламва като светкавица (ст. 4), препятствията изчезват (ст. 5) и всички народи виждат Божията слава (ст. 6). Идолите са посрамени (ст. 7), Църквата се радва (ст. 8), Господ е превъзвишен (ст. 9). Псаломът завършва с увещанието да останем твърди във вярата в предстоящите гонения и призовава светиите да се радват, че пътят им е светъл, а наградата им славна и сигурна (ст. 10-12).

Съвременните критици, които с готовност приписват авторството на псалмите на всеки друг, но не и на Давид, смятат за правилно този псалом да бъде датиран след времето на вавилонския плен. Те основават мнението си на факта, че някои негови откъси наподобяват други, срещани в по-късните пророци. Смея обаче да твърдя, че много по-вероятно е пророците да са възприели езика на Давид. За един от псалмите в тази поредица се казва, че е “Давидов псалом” и аз вярвам, че останалите също са излезли изпод неговото перо. Това не е от съществено значение и повдигам този въпрос само защото някои критици обичат да създават нови теории, а има читатели, които са склонни да приемат тези теории като сигурно доказателство за голяма ученост. Според мен обаче техните теории не си струват хартията, върху която са написани.

Псаломът може да бъде разделен на четири части, всяка от които съдържа по три стиха. Ст. 1-3 описват идването на Господа, ст. 4-6 – въздействието на Неговото идване върху земята, ст. 7-9 – влиянието му върху езичниците и Божия народ, а в ст. 10-12 има както увещание, така и насърчение, подтик към святост и призив за радост в Господа.”.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.