Псалом 59

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Заглавието на този псалом е дълго, но това помага за неговото тълкувание. “За първия певец….

Псалом 59

Псалом 59

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Заглавието на този псалом е дълго, но това помага за неговото тълкувание. “За първия певец. По мелодията на шушан едут” (СВТ), или “За диригента, по „Кринът на свидетелството” (БЛБ’2001). В заглавието на Псалом 44 също присъства думата “крин” (“лилия”), посочвайки прекрасния царствен воин, излизащ на война срещу врага; в Псалом 59 виждаме този воин да разделя плячката и да свидетелства за Божията слава. Несъмнено името на тази мелодия звучи необичайно, но това е, защото не знаем какво точно е имал предвид псалмопевецът, но то би трябвало да е много въздействащо. Възможно е това заглавие да говори повече за музиката или музикалните инструменти, отколкото за съдържанието на самия псалом. И все пак не можем да не отбележим, че във военните песни често се споменава за рози и лилии. “Поучителен. На Давид. За изучаване”. Давид се подчиняваше на заповедта да наставлява Израел; той записа великите дела на Господа, за да бъдат чути и помнени от бъдещите поколения. Скъпоценните тайни трябва да се прогласяват от покривите на къщите; тези неща не се вършеха скришом и за тях не биваше да се мълчи. Трябва да слушаме с удоволствие прекрасните боговдъхновени поучения. “Когато той се сражаваше с Арам-Нахараим и Арам-Цова”. Обединените арамейски племена се опитаха да надвият над Израел, но бяха победени. “И Йоав се върна в Солната долина и порази едомците, дванадесет хиляди души.” Йоав воюваше в друг регион и враговете на Израел искаха да се възползват от неговото отсъствие, но завръщането му напълно промени хода на военните действия. Според Първо Летописи 18:12 поражението на едомците в тази война е било по-голямо, но авторът на псалома е решил да отбележи само тази част от конфликта. Битката несъмнено е била ужасна, но резултатна и врагът беше напълно разгромен.

Тази песен може да бъде разделена на три части: ст. 3-5 - жалеене; ст. 6-10 - радост; ст. 7-14 - молитва.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.