Проверяват се всички за агентурно минало в ДС без съгласие

4

Проверяват се всички за агентурно минало в ДС без съгласието им окончателно реши Парламента: Депутатите отхвърлиха контрапредложенията на БСП и Велизар Енчев

Предложението бе направено от народните представители Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов и Мартин Димитров от РБ. „За“ тяхното предложение гласуваха 100 народни представители „против“ – 35 „въздържали се“ – 3 Парламентът реши да не се изисква допълнително съгласие от проверяваните лица за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Това се случи след приемането на първо четене на промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Депутатите разгледаха още два законопроекта за промени в този закон. Отхвърлено бе предложението, внесено от БСП. Те предлагаха отмяна на Закона за досиетата и закриване едноименната комисия, както и дейността, свързана с документите от техните архиви да се предоставя на архивна агенция, наречена Институт за национална памет и действаща на принципите на неутралитет и безпристрастност.

Подобно предложение бе направил и независимият депутат Велизар Енчев, но то също бе отхвърлено от мнозинството. В рамките на дебата председателят на ПГ на ГЕРБ и Вътрешна комисия Цветан Цветанов обясни, че Военна информация още не е предала всичките си информационни единици и попита министъра на отбраната, който е от РБ, защо това е така. Цветан Цветанов обяви, че благодарение на създаването и учредяването на ПП ГЕРБ и влизането ѝ във властта, 2009 година в изпълнителната власт и в законодателната власт, 2010 година са предадени всички информационни единици от Министерството на вътрешните работи в комисията по досиетата. Според колегата му Методи Андреев, който е и вносител на приетия законопроект, от БСП не искат отмяна на Закона за досиетата, а изваждането на жилото му. Народният представител от ПГ на АБВ Светослав Белемезов обяви, че Законът за досиетата е абсолютно вреден и трябва да бъде отменен. Белемезов обяви, че АБВ ще подкрепи законопреокта, внесен от Велизар Енчев. Според него другите два законопроекта съдържат несъвършенства.

По думите му предложенито на БСП за Институт за национална памет не преодолява недостатъците на Комисията по досиетата. Белемезов заяви, че от АБВ и дейност би могла да бъде съсредоточена в Инситута по история към БАН.

4 thoughts on “Проверяват се всички за агентурно минало в ДС без съгласие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.