Псалом 50

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец.” Изглежда този псалом не е бил предназначен за лично поклонение, а за публ…

Псалом 50

Псалом 50

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец.” Изглежда този псалом не е бил предназначен за лично поклонение, а за публични богослужения. Думите на тази несравнима песен са подходящи както за каещия се грешник, така и за онзи, който е осъзнал духовната си бедност и желае възстановяване. “Псалом на Давид”. Някои изследователи се съмняват, че Давид е авторът на този псалом; възраженията им обаче са несериозни. По-лесно е да бъдат имитирани Милтън, Шекспир или Тенисън, отколкото Давид. Неговият стил е sui generis, уникален и неповторим, и лесно разпознаваем, като рисунъка на Рафаело и цветовете на Рубенс. “Когато пророк Натан отиде при него, след като той бе влязъл при Вирсавия”. Давид написа този псалом, след като Божието слово разбуди спящата му съвест и го накара да види цялата тежест на извършения от него грях. Предавайки се на желанията на плътта, той забрави за псалмите, но сега, когато духовната му природа бе пробудена, се върна към арфата и изпя своята песен на покаянието с много плач и сълзи. Тежкият грях на Давид заслужава осъждение, но трябва да се отбележи, че в неговия случай има особени обстоятелства. Той беше емоционален човек, воин и в същото време монарх от Изтока, притежаващ неограничена власт. Никой друг цар по негово време не би се разкаял за подобни свои действия и следователно Давид не е имал никакви културни ограничения, нарушаването на които би било тълкувано като ужасно деяние. Самият Давид не търси оправдание и ние също не се опитваме да го извиним за греха, споменавайки всички тези неща; но нашата цел е да предупредим онези, които днес се предават на нравствена разпуснатост, че накрая те може да се окажат с много по-голяма вина от тази на израелевия цар. Спомняйки си за греха на Давид, нека мислим най-вече за неговото покаяние и за последвалите наказания, в резултат на които по-нататъшният му живот стана доста труден.

Псаломът може да бъде разделен на две части - първите четиринадесет стиха са изповед за покаяние и молитва за прошка, а последните седем - предварителна благодарност за Божията милост, като виждаме и начина, по който псалмопевецът решава да я изрази.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.