Псалом 49

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема на псалома

“Псалом на Асаф.” Това е първият от псалмите на Асаф, но не знаем със сигурност дали е написан от този з…

Псалом 49

Псалом 49

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема на псалома

“Псалом на Асаф.” Това е първият от псалмите на Асаф, но не знаем със сигурност дали е написан от този знаменит музикант или просто е бил изпълняван от него. Въпреки че името на Асаф присъства в заглавията на дванадесет от псалмите, не можем да кажем, че той е автор на всички тях, тъй като те са създавани в твърде дълъг период от време, за да са написани от един човек. По времето на Давид имаше един Асаф, който беше сред главните му музиканти. Потомците на този Асаф изглежда дълго след това продължаваха да служат като музиканти в храма. В Четвърто Царе отново е споменат Асаф, във връзка със службата на летописец при цар Езекия. Друг Асаф е бил пазител на царските гори при Артаксеркс. Това, че Асаф наистина е написал някои от псалмите, става ясно от Второ Летописи 29:30, където е записано: “После царят и първенците казаха на левитите да славят Господа с думите на Давид и на ясновидеца Асаф.” Също толкова сигурно обаче е, че не той е авторът на някои от Асафовите псалми, а само ги е изпълнявал, за което става ясно от Първо Летописи 16:7, където се казва: “В онзи ден Давид за първи път нареди чрез Асаф и братята му да славословят Господа”. За нас не е чак толкова важно дали той е написал тези псалми или само ги е изпълнявал, защото в края на краищата поетът и музикантът се трудят в едно общо дело и ако единият пише думи, а другият ги влага в музика, то и двамата с радост прославят Господа.

В ст. 1-6 Господ призовава цялата земя да чуе думите Му, след което, в ст. 7-15, пояснява какво трябва да е поклонението към Него. В ст. 16-21 Бог обвинява нечестивите в нарушаване на заповедите от втората плоча на завета и завършва Своя съд със сериозно предупреждение (ст. 22) и насърчителни думи (ст. 23).”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.