Псалом 4

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 
Тема и структура на псалома
“Четвъртият псалом явно е замислен като допълнение към третия. Ако третият псалом беше наречен…

Псалом 4

Псалом 4

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Четвъртият псалом явно е замислен като допълнение към третия. Ако третият псалом беше наречен “Сутрешен”, то този, съдейки по съдържанието му, с право заслужава името “Вечерен химн”. Нека прекрасните думи на стих 9 ни бъдат песен в нашата почивка! “Спокойно лягам и спя, защото Ти, Господи, ми даваш да живея в безопасност.”

Вдъхновеното заглавие на псалома е: “За първия певец. В съпровод на струнни инструменти. Псалом на Давид”. Първият певец е човекът, който е отговарял за музиката в Божието светилище. За него можете да прочетете в Първо Летописи 6:31-32; 15:16-22; 25:1,7. В тези пасажи има неща, които ще са интересни за любителите на светите песнопения; те хвърлят светлина върху това как е било организирано хвалението в Господния дом. Несъмнено някои от заглавията на псалмите са свързани с имената на известните певци, композирали музиката за тях.

“На струнни инструменти”, т.е. инструменти, на които се е свирело само с ръце, като например арфа. Радостта на вярващите от онова време била толкова голяма, че те са се нуждаели от музика, за да изразят чувствата си. Святата радост на християните днес е също така преливаща и ние я изразяваме по още по-духовен начин, защото живеем в по-духовна, евангелска диспенсация. Визирайки именно такъв музикален инструмент, Григорий Назианзин се обръща към Бога с думите: “Господи, аз съм Твой инструмент”. Нека бъдем отворени за докосването на Святия Дух, за да произведе Той в нас прекрасна мелодия. Нека бъдем изпълнени с вяра и любов, за да сме живи музикални инструменти.

Хоукър казва: “Думата, която преведохме като “първи певец”, е преведена в Септуагинта с фразата “до края”. Оттук източните и западните църковни отци стигат до заключението, че всички псалми, включващи този израз в заглавието си, говорят за Месията, който е “великият завършек на всичко”. Ако е така, тогава този псалом е свързан с Христос и е напълно вероятно Той да е изрекъл думите в него; той може да се отнася и до Божия народ, защото вярващите са едно с Христос. Господи, Святи Душе, дай на читателя да види тази истина и да намери благословение в нея.

В ст. 2 Давид моли Бога за помощ; в ст. 3 той спори с враговете си, като разговорът с тях продължава до края на ст. 6; от ст. 7 до края на псалома прекрасно се вижда контрастът между блаженството и безопасността на псалмопевеца и безпокойството на безбожните, които са лишени от мир дори при най-благоприятни обстоятелства. Този псалом най-вероятно е написан по същата причина като предишния и е още едно цвете в градината на Давидовите скърби. Блажени сме, че Давид премина през тези изпитания, защото иначе никога нямаше да чуем неговите сладкогласни песни на вярата.”

(из Съкровищницата на Давид от Чарлз Спърджън)

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.