Псалом 39

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец.” Да се повери такъв прекрасен псалом на най-умелия от музикантите е правил…

Псалом 39

Псалом 39

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец.” Да се повери такъв прекрасен псалом на най-умелия от музикантите е правилно решение. Такава изключителна тема се нуждае от най-добрата музика. Както се вижда от заглавието, този химн не е само лична песен на Давид, а е бил предназначен за обществено поклонение, макар че в него се говори от 1 л. ед. ч. “Псалом на Давид.” Несъмнено авторът на този псалом е цар Давид. Святият Дух издигна псалмопевеца до висините на пророческото видение и му даде откровение за истинския Цар.

Очевидно тук се говори за Христос. И макар че няма да е грешка, ако видим в този псалом Давид и неговия Господ, а също така и Христос и Църквата, все пак такъв двойнствен възглед може да доведе до неяснота, затова нека свети само слънцето, дори и скривайки звездите. Имаме всички основания да считаме, че в ст. 7-10 Давид говори за Христос, тъй като в Евреи 10:5-9 апостолът заявява, че това са думи на Господ Исус, Който дойде на света, за да извърши волята на Отца.

Псаломът започва с лично благодарение – ст. 2-4, след което продължава с обявяване на Божията доброта към Неговите светии – ст. 5-6. Ст. 7-11 – обещание за вярност към Господа; ст. 12-18 – молитва за избавление от бедите и победа над враговете.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.