Божият стандарт за почтеност

0

Първата част можете да си припомните тук.

 

Ние най-често прибягваме до пророк Исая, когато търсим важните и подробни пророчества за Месията Исус. Но заради по-очевидните предречени слова, понякога пропускаме някои от бисерите на Исая:

Божият стандарт за почтеност

Божият стандарт за почтеност

Божият стандарт за почтеност
Първата част можете да си припомните тук.

 

Ние най-често прибягваме до пророк Исая, когато търсим важните и подробни пророчества за Месията Исус. Но заради по-очевидните предречени слова, понякога пропускаме някои от бисерите на Исая:

 

“Господ запретна (разкри) святата Си мишца пред всички народи; и всички земни краища ще видят спасението от нашия Бог.” ‭‭Исая‬ ‭52‬:‭10‬

 

“Утешавайте, утешавайте народа Ми… Говорете по сърцето на Йерусалим и извикайте към него, … че беззаконието му бе простено; … Ето, Господ Йехова ще дойде със сила и мишцата Му ще владее за него; ето, наградата Му е с него и въздаянието Му – пред него. Той ще пасе стадото Си като овчар, ще събере агнетата с мишцата Си, ще ги носи в скута Си и ще води полека доещите.” ‭‭(Исая‬ ‭40‬:‭1‬-‭2‬, ‭10‬-‭11)‬

 

Не знам до какъв извод стигат богословите, но на мен ми се струва, че Божията мишца и ръка са образ на Христос. Той е изявеното съчетание на Божията любов и истинност.

 

Той заложи Себе Си за откуп още при първия грях. Той водеше народа Си с огнен стълб и облачен стълб. Той с милостта си и верността си вършеше и страшни, и жестоки, и нежни, и грижовни дела. Същият Христос в Своята любов и истинност дойде на земята, живя, както подобава на човек истинен и милостив, без петно, и за да удовлетвори собствената Си божествена справедливост и благост понесе наказание от жестока смърт, за да даде Изход/ Спасение за грешните (всичките) човеци.

 

Изглежда Мария е познавала добре Божия характер и начина Му на действие. Песента ѝ звучи точно като Давидов псалм:

 

Величае душата ми Господа,

и зарадва се духът ми в Господа, Спасителя мой,

защото погледна милостиво…

Защото Силният извърши за мене велики дела;

и свято е Неговото име.

И из род в род Неговата милост

е върху ония, които се боят от Него.

Извърши силни дела със Своята мишца;

разпръсна ония, които са горделиви в мислите на сърцето си.

Свали владетели от престолите им.

И въздигна смирени.

Гладните напълни с блага.

А богатите отпрати празни.

Помогна на слугата Си Израил,

за да помни да покаже милост

(както бе говорил на бащите ни)

към Авраам и към неговото потомство довека.

 

Не можеш да следваш Христос без да се научиш целенасочено да жадуваш и упражняваш истина и любов. Тези двете не просто се доближават до почтеността – това божествено съчетание е самият интегритет.

 

Не напразно Исус уверено даде такова обещание:

 

“Блажени, които гладуват и жадуват за правдата, защото те ще се наситят. Блажени милостивите, защото на тях ще се показва милост.” ‭‭Матей‬ ‭5‬:‭6‬-‭7

 

Животът с Христос е парадоксът на лекото иго. Следването Му изисква усилие, усърдие, целенасоченост. Но пълнотата и смисълът, които поучаваш в замяна го правят най- лекото бреме на земята, че и отвъд нея.

 

Ако все още някой (някой както бях аз) си мисли, че любовта е инстинктивна и спонтанна, отделна от истината, добре е да направи преоценка, защото представата му е непълна.

 

Христос е образът и примерът за любов и истина/ милост и вярност.

 

Верният и милостив Месия слезе като бебе на земята, живя като достоен човек, умря и възкръсна, за да направи достойни и нас.

 

Силата за победа стои в лоното на Любящия Логос.

 

„Пейте на Господа нова песен, защото Той извърши чудесни дела; Неговата десница и Неговата свята мишца Му спечелиха победа.“ Псалм 98:1

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.