Псалом 27

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Заглавието “Псалом на Давид” е твърде общо, за да може да ни даде представа за повода за на…

Псалом 27

Псалом 27

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Заглавието “Псалом на Давид” е твърде общо, за да може да ни даде представа за повода за написване на този псалом. Неслучайно той е разположен след Псалом 26, тъй като е прекрасно негово допълнение и продължение. Псалом 27 е още една от “нощните песни” на Давид; както славеят, който пял цяла нощ, докато шипът на розата се забивал все по-дълбоко и по-дълбоко в гърдите му (“Славеят и розата” на Оскар Уайлд – бел. ред.), така и Давид е пял псалми, когато скърби са пронизвали сърцето му. Основната му молба в този псалом е Господ да не го погубва заедно с нечестивите, към които той изпитва силно презрение. Това може да бъде молбата и на всеки вярващ, който е бил наклеветен и, срещнал неразбиране от хората и презрителното им отношение, копнее да стои пред престола на Божията справедливост. В тези редове може да се види и Христос, застъпващ се пред Бога за Своя народ.

В първите два стиха псалмопевецът спешно призовава Бога във време на беда; в ст. 3-5 описва нечестивите и показва своето неодобрение към тях; в ст. 6-8 хвали Бога, понеже Той е чул молитвата му; и накрая отправя молба за всички вярващи.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.