Псалом 26

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“От заглавието на този псалом е невъзможно да се установят с точност обстоятелствата при нап…

Псалом 26

Псалом 26

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“От заглавието на този псалом е невъзможно да се установят с точност обстоятелствата при написването му, тъй като фразата “Псалом на Давид” е често срещана в псалмите. Съдейки по съдържанието, неговият автор е преследван от врагове (ст. 2-3), не може да се доближи до Божия дом (ст. 4), отделен е от родителите си (ст. 10) и е обект на клевети (ст. 12). Възможно е всичко това да се е случило, когато едомецът Доик говори на Саул срещу Давид. Този псалом е радостна песен на онези, които са се научили в изпитания да разчитат на всемогъщия Господ. Думите в него могат да бъдат разглеждани като изречени от Давид, от Църквата и от Господ Исус. При такъв многостранен подход пълнотата на Писанията е още по-изразителна.

Първо псалмопевецът обявява своята непоколебима вяра в Бога (ст. 1-3) и говори за желанието си да общува с Него (ст. 4-6), а след това се обръща към Бога в молитва (ст. 7-12). Завършва с признание на жизнеутвърждаващата сила на вярата, помагаща му в изпитанията, като насърчава другите да последват неговия пример.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.