Псалом 2

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

„Този величествен псалом с право може да бъде наречен ПСАЛОМ НА ЦАРЯ МЕСИЯ, тъй като той пре…

Псалом 2

Псалом 2

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

"Този величествен псалом с право може да бъде наречен ПСАЛОМ НА ЦАРЯ МЕСИЯ, тъй като той представя, сякаш в чудно видение, бунта на народите срещу Господния Помазаник, непоклатимото намерение на Бог да възвиси Сина Си и царуването на този Син над всичките Му врагове. Нека го прочетем с очите на вярата, наблюдавайки като в огледало окончателната победа на Господ Исус Христос над Неговите врагове. Ето как Лоут коментира втория псалом: “Темата на псалома е възкачването на Давид на трона, въпреки съпротивата на враговете му. Давид влага в него две значения: буквално и алегорично. Ако четем този псалом, имайки предвид именно човека Давид, тогава смисълът му е очевиден и се потвърждава от свещената история. В изразителността и величието на образите има необикновено сияние, гласът на автора на моменти се извисява, става проникновен, сякаш ни посочва един по-дълбок, скрит, но величествен смисъл и ни насърчава да разсъждаваме върху него. От друга страна, ако забележим в този псалом личността и мисията на духовния Давид, тогава пред погледа ни веднага се появява поредица от велики исторически събития и значението на тези редове става още по-явно и възвишено. Образът, който може да ни се стори твърде дързък и блестящ, що се отнася до царя на Израел, няма вече да ни изглежда така, ако го наложим върху неговия велик първообраз. Нека разгледаме този псалом цялостно и тогава ще видим пълната красота и величие на това удивително поетическо творение. Ще усетим, че двата смислови пласта в него са в пълна и съвършена хармония; между тях могат да се направят паралели, при това аналогията помежду им е така точна, че не е ясно кой от смислите всъщност е оригиналът. Двойното значение на псалома ни позволява да разгледаме съдържанието му в нова светлина; стиховете стават по-дълбоки и завладяващи, вниманието постепенно се насочва от земното към небесното, от човешкото към божественото, темата става още по-възвишена, докато накрая не достигне до сияещите небеса”.

Този псалом ще е по-лесен за разбиране, ако го разделим на четири части. Бунтът на народите (ст. 1-3), Господ им се надсмива (ст. 4-6), Синът обявява постановлението (ст. 7-9) и царете са посъветвани да се подчинят на Господния Помазаник (ст. 10-12). Тази композиция е подсказана не само от смисъла, но и от поетичната форма на псалома, който по естествен начин се дели на четири строфи от по три стиха."

(из "Съкровищницата на Давид" от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.